Közélet

Szabadkán ideiglenes lakásokat építenek a migránsoknak

Szabadkán ideiglenes lakásokat építenek a migránsoknak

2017. április 27., csütörtök
Szabadkán ideiglenes lakásokat építenek a migránsoknak

Ideiglenes lakásokat építenek a migránsoknak a szerb-magyar határhoz közeli Szabadkán, ám a tervet a helyiek ellenzik - számolt be róla a helyi sajtó csütörtökön.

A Magyar Szó című újvidéki napilap, valamint a szabadkai Pannon RTV beszámolója szerint a szabadkaiak többsége elítéli és ellenzi az elképzelést, amely szerint a városban lakások épülnének a közel-keleti, afrikai és ázsiai migránsok számára. Sokan a közösségi oldalakon árasztották el negatív kommentárokkal a témáról szóló híreket. A tervek szerint nyáron kezdenék el építeni a hat, egyenként negyven négyzetméteres lakást, illetve kis házat nem messze a város központjától. Később ezekben a lakásokban is időseket szállásolnának el, az objektumok ugyanis a gerontológiai központ területén találhatóak. A 30 millió dináros (76 millió forint) projektet Norvégia támogatja. A bevándorlócsaládok ideiglenesen, legfeljebb egy évig használhatnák az objektumokat azzal a feltétellel, ha hivatalosan is benyújtják menedékjogi kérelmüket. Szerbiában jelenleg mintegy hétezer migráns tartózkodik, közülük senki nem adott be menedékjogi kérelmet - közölte a szociálisügyi államtitkár. A nyugat-balkáni országban öt állandó és tizennégy ideiglenes befogadóközpont van. A tervek szerint azonban hamarosan bezárják a horvát határhoz közeli Sidben található központot, ellenben a román határhoz közeli Nagykikindán új központot nyitottak, ahol 250 migránst tudnak elszállásolni. Az intézkedéseket az indokolta, hogy míg a Bánságba egyre több bevándorló érkezett, a horvát határnál pedig ott egy betörést követően a helyiek is a migránsok eltávolítását, illetve a befogadóközpont bezárását követelték. Az ott tartózkodókat más központokba szállították.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.