Közélet

Palkovics: a túlélők fogyatkozásával egyre fontosabbá válik a holokauszt-oktatás

Palkovics: a túlélők fogyatkozásával egyre fontosabbá válik a holokauszt-oktatás

2017. április 24., hétfő
Palkovics: a túlélők fogyatkozásával egyre fontosabbá válik a holokauszt-oktatás

A holokauszt-túlélők fogyatkozásával egyre fontosabbá válik az oktatás szerepe a múlt megőrzésében - mondta Palkovics László oktatási államtitkár, aki a magyar kormányt képviseli Lengyelországban, az Auschwitz és Birkenau közötti nemzetközi Élet menete emlékprogramon hétfőn.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: "Ahhoz, hogy a jövőnket megfelelően tudjuk rendezni, a múltat is megfelelően kell értékelni". A fiatal generációnak azonban egyre kevesebb lehetősége van olyan emberekkel találkozni, akik átélték a holokauszt szörnyűségeit, ezért az oktatás feladatává válik megakadályozni a felejtést. Ez indokolja, hogy az új generációs tankönyvekben 2013 óta fokozottan jelennek meg - a zsidó kerekasztal szakértőivel együtt kidolgozott - a holokausztról, a zsidó kultúráról és Izrael államról szóló elemek - mondta.

Palkovics László

kitért arra is, hogy a nemzetközi megemlékezés mellett részt vesz az európai országok oktatásért felelős minisztereinek, államtitkárainak részvételével rendezett konferencián. A tanácskozás célja, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, módszertani megoldásaikat a holokauszt-oktatás és ezen keresztül az egymás iránti tolerancia oktatása terén. Mint mondta, több ország tapasztalata, hogy a tanárképzésben fontos a kapcsolat a Jad Vasem Intézettel. Magyarországról a kilencvenes évek óta vesznek részt pedagógushallgatók módszertani felkészítésen az izraeli központban. Hozzátette: a módszertani felkészítést a jövőben a tanárok továbbképzésébe is szeretnék beépíteni. A nemzetközi Élet menetét idén 29. alkalommal tartják meg 56 ország részvételével.

Kálmán Zsuzsa

, a magyarországi Élet Menete Alapítvány vezető munkatársa az MTI-nek elmondta: az alapítvány 200 középiskolást utaztatott a lengyelországi zarándoklatra, akik a délutáni nemzetközi emlékprogram előtt az egykori 18. számú magyar barakknál külön magyar megemlékezést is tartanak. Kitért arra, hogy a délelőtti magyar megemlékezésre érkezett Auschwitzba Hajdu Péter ultramaratonista, aki április 16-án, a budapesti Élet menetéről indult, és nyolc nap alatt 420 kilométert futott, hogy futásával hívja fel a figyelmet a rasszizmus mai veszélyeire. Kálmán Zsuzsa beszámolt arról is, hogy

Hajdu Péterhez

sokan csatlakoztak Lengyelországban, érkezésekor pedig 18 nemzet zászlajával kísérték. A magyar delegációval tart

Jószéf Amrani

, Izrael budapesti nagykövete,

Szabó György

, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke,

Ács Tamás

, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke és

Verő Tamás

főrabbi, aki kora délután a sófár megfújásával elindította a nemzetközi menetet - mondta el Kálmán Zsuzsa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.