Közélet

Még nem tudja az MSZP, hogy mennyi nyugdíjasnak adna ingyen gyógyszert

Még nem tudja az MSZP, hogy mennyi nyugdíjasnak adna ingyen gyógyszert

2017. április 20., csütörtök
Még nem tudja az MSZP, hogy mennyi nyugdíjasnak adna ingyen gyógyszert
nyugdijas_parlament_sajttaj001kf

Az idősek kéréseit, felmerülő problémáit kívánták összegyűjteni szegedi fórumukon. A baloldali politikusok egyes korkedvezményes nyugdíjak, bizonyos szociális támogatások visszaállítását szeretnék, s a nyugdíjak összegét növelnék – leszámítva a kiemelkedően magasakat. A párt választmánya hamarosan dönt arról, hogy az ingyenes gyógyszerkiváltást lehetővé tenné-e a nyugdíjasoknak választási győzelmük esetén. Megválasztották a Senior Centerben a Nyugdíjas Parlament megyei delegáltjait is.

Jelentős vetélkedés folyik a DK és az MSZP között az idősebb szavazókért, amely korosztályban a legjelentősebb a baloldal támogatottsága. Az országosan ismert szocialista politikusok most Szegeden mutatták be elképzeléseiket. A Senior Centerben tartott rendezvényen egy kiáltványt fogadtak el, valamint megszavazták a májusban az Országházban tartandó Nyugdíjas Parlament megyei delegáltjait. A gyűlés után a sajtó számára is összefoglalták eddigi országjárásuk eredményét. „Civilek sokaságával tárgyalunk egy igazságos ország megvalósítása érdekében, most a nyugdíjasokkal tettük meg ezt Szegeden” – mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke és országgyűlési képviselője. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy nem emelkedett a minimál nyugdíj hét éve, 74 ezer főnek 50 ezer fő alatti a nyugdíja, s további 364 ezer fő érintett a nyugdíjszerű járulékokat kapókkal együtt. Nem adomány, hanem szerzett jog szerinte a nyugdíj, s nem lehet csak inflációkövető az emelése, figyelembe kell venni más szempontokat, mint a nyugdíjas vásárlói kosarat. Problémának gondolja, hogy a Fidesz-kormány megszüntette a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjakat.

nyugdijas_parlament_sajttaj002kf

Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő azt tapasztalja, hogy a települési önkormányzatok nehéz helyzetbe kerültek, mert a szociális ellátás a feladatukká vált, s ezzel csak a nagyobb városok tudnak könnyebben megbirkózni. Hiányol olyan megszűnt szociális segélyeket, mint a lakhatási támogatás, a méltányossági közgyógyellátás. Szót ejtett a most elfogadott kiáltványukról, alkotmányosan garantálnák ez alapján a nyugdíjasok, s a véglegesen megrokkantak nyugdíját. Elégedettségét fejezte ki Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt és az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének az elnöke, az MSZP országos elnökségének tagja, az Európai Parlament volt képviselője, mert a rendezvényen fele-fele arányban vettek részt, szólaltak fel nők és férfiak, a megyei delegáltaknál szintén ügyeltek erre az arányra. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem lehet felmondani a generációk közötti szolidaritást, s „nem lehetnek hátrányban az országot felépítők”. A Nyugdíjas Parlament céljaként nevezte meg a tapasztalatok összegyűjtését a párt részére Villám József, az MSZP Nyugdíjas tagozatának elnöke. Kiemelte, hogy a megyéből 67 civil szervezett jött el. Úgy vélekedett, nem igaz, hogy a civilek nem politizálhatnak, s az sem, hogy a politikusok nem szólhatnak bele a civilek dolgába, a lényeg a pozitív végeredmény.

nyugdijas_parlament_sajttaj003kf

Érdeklődtünk az MSZP azon tervéről, amely szerint minden 65 év felettinek ingyenessé tennék a háziorvosok által felírható gyógyszereket. Kérdésünkben rámutattunk a nyugdíjak közötti nagy különbségekre, az 50 ezer forint alatti összegekre, s arra is, hogy például Biszku Béla 280 ezer forint feletti nyugdíjat kapott halála előtt. Válaszában az 1973-tól 1988-ig a KISZ-ben helyi vezetői posztokat betöltő Korózs Lajos hangosan elhatárolódott Biszku Bélától, majd a jelenlegi kormányt kritizálta. Gúr Nándor viszont kifejtette saját álláspontját az ügyben. „A párt választmánya előtt áll a kérdés, tárgyalnak róla. A krónikus betegségeket érintően azt gondolom, a 65 év feletti korosztályban célszerű bevezetni a rászorultság elvének a figyelembe vételével. Az átlagnyugdíj ugyan 120 ezer forint, de mintegy egymillió embernek van 100 ezer forint alatti nyugdíja, ezért a kérdés szükségszerűségét nem lehet elvitatni. Egy biztonságos megélhetést garantáló feltételrendszert kell kialakítani a nyugdíjasok számára. Ennek része minden egyéb oldalági segítségnyújtás” – zárta szavait a politikus, aki azt ígérte, hamarosan döntést hoznak az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.