Közélet

Közgazdász: a munkaerőhiány is emelte a fizetéseket

Közgazdász: a munkaerőhiány is emelte a fizetéseket

2017. április 22., szombat
Közgazdász: a munkaerőhiány is emelte a fizetéseket

A munkaerőhiány is hozzájárult a bérek elmúlt időszakbeli emelkedéséhez, amelyet a kormányzati intézkedések is segítettek; a leggyorsabb ütemű bérnövekedés a költségvetési szerveknél volt, amelyeknél jelentős volt a lemaradás - hangsúlyozta Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Hozzátette, hogy a szociális és egészségügyi ágazatban még mindig nagyon alacsonyak a bérek, az átlagfizetés csak nettó 115 ezer forint, és ezt a szektort érinti leginkább a munkaerőelszívás. "Itt még bőven van teendő" - jegyezte meg. Példaként említette, hogy eközben a pénzügyi szférában átlagosan nettó 345 ezer forintot keresnek. Az államháztartási hiányról szólva a szakértő megjegyezte, hogy az első negyedévben egyszeri tételek miatt nőtt a hiány, ugyanakkor tendenciákat tekintve a konvergencia kritériumoknál jobban teljesít az ország.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.