Kultúra

Jubileumi koncertet ad Gárdián Gábor gordonkaművész a Rektori Hivatal Dísztermében

Jubileumi koncertet ad Gárdián Gábor gordonkaművész a Rektori Hivatal Dísztermében

2017. április 18., kedd
Jubileumi koncertet ad Gárdián Gábor gordonkaművész a Rektori Hivatal Dísztermében
hegedu

Jubileumi, beszélgetős koncertet ad Gárdián Gábor gordonkaművész, Szeged eddigi legnagyobb cselló zenekarával és váratlan meglepetésekkel.

Gárdián Gábor a Király-König Péter Zeneiskola tanára, a Szegedi Nemzeti Színház zenekarának, illetve a Szegedi Szimfonikus Zenekar egykori tagja, aki előadóművészként és tanárként több évtizede közismert alakítója Szeged zenei közéletének. Szólóban és különböző komolyzenei együttesek, zenekarok közreműködőjeként az Egyesült Államoktól Hollandiáig, Olaszországtól Finnországig számos helyen koncertezett. Tanítványai országos és nemzetközi versenyeken is sikeresen vettek részt, számos növendéke választotta a zenei pályát, közülük Mészáros Zsófia a világ legnevesebb szimfonikus zenekarai között számon tartott Bécsi Filharmonikusok tagja lett. Szakmai munkájának legnagyobb eredménye a modern magyarországi gordonkaoktatás első számú tankönyv-sorozatának megalkotása. A Gárdián Gordonkaiskola tankönyvsorozat jelenleg Magyarország fő gordonkaoktatási tananyaga. Tankönyveit és az általa fejlesztett oktatási módszert világ több országában ismerik és használják. A jubileumi koncert Gárdián Gábor színes életútjának zenei összegzése lesz. A Gárdián-iskolához köthető, csellóra írt zenedarabok számos műfajban szólalnak meg az avantgarde-tól a jazzig, a klasszikus és kortárs művektől a kínai népzenéig. A váratlan meglepetéseket is tartogató koncerten nemcsak szóló- és kamaradarabok csendülnek fel, hanem a jelenlévő összes csellista (és nagybőgős) közreműködésével egy csellózenekar is összeáll. Az esten Gárdián Gábor barátainak, ismert művésztársainak és a világban szétszóródott tanítványainak közreműködésével sok olyan muzsika csendül fel, ami abszolút zenei újdonságnak számít. Igazi örömzenélés lesz. Az esten közreműködik többek között a Bécsi Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház művészei, a budapesti Bartók Béla Konzervatórium és a Szegedi Tudományegyetem tanárai, a szegedi Király-König Péter Zeneiskola tanárai és tanulói, a szegedi Mosolykommandó Alapítvány. Az est házigazdája Marton Árpád, kulturális újságíró, konferanszié, az MMA Zeneművészeti Tagozatának ösztöndíjasa lesz. A koncert április 19-én, 18 órakor kezdődik az SZTE Rektori Hivatalának Dísztermében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.