Közélet

Gyurcsány Ferenc a Magyar Nemzetnek: Sok sikert kívánok Botkának az egymillió szavazó összegyűjtéséhez

Gyurcsány Ferenc a Magyar Nemzetnek: Sok sikert kívánok Botkának az egymillió szavazó összegyűjtéséhez

2017. április 8., szombat
Gyurcsány Ferenc a Magyar Nemzetnek: Sok sikert kívánok Botkának az egymillió szavazó összegyűjtéséhez
Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc a Magyar Nemzetnek adott hosszú interjút, amelyben elmondta, januárban már nagyon közel jártak egy ellenzéki megállapodáshoz, amikor színre lépett Botka László, és megszakadtak a tárgyalások az MSZP-vel.

Az ellenzéki politikus a

Magyar Nemzetnek adott interjújában

kifejtette, hogy vetélytársként tekint

Botka Lászlóra

, hozzátette ugyanakkor, hogy a legutóbbi felmérések szerint a DK-szavazók egyharmada átszavazna az MSZP-re, ahogy az MSZP-szavazók egyharmada is megtenné ezt a Demokratikus Koalícióval kapcsolatban. A korábbi miniszterelnök elmondta, hogy véleménye szerint a demokratikus politika a versengésen alapul és semmi nem akadályozza meg Botka Lászlót abban, hogy a DK-tól függetlenül összegyűjtsön egymillió szavazót a szocialista pártnak a 2018-as választásokra, de a DK-t támogató félmilliós szavazótábor hiányozni fog az MSZP-nek a kormányváltáshoz.

Gyurcsány Ferenc

kiemelte, hogy Budapesten már kipróbálták korábban az ellenzéki összefogás minden formáját, a 2014-es választásokon közös listával és közös jelöltekkel indultak, az európai parlamenti választásokon külön listával, az önkormányzati választásokon pedig koordinált jelöltállítással vettek részt és az eredményekre tekintve az együttműködő pártok összesített szavazatszáma egyik esetben sem tért el érdemben. A szocialistáknak azt kívánja, hogy legalább annyi támogatójuk legyen a következő választásnál, mint akkor, amikor még a párt kötelékébe tartozott. Kifejtette továbbá, hogy ha az ellenzék összes pártja megállapodna egy összefogásban és a kitétel az lenne hogy ő maga lépjen vissza, a DK önállóan indulna el a választásokon. A megállapodásra azonban kicsi az esély, hiszen Botka Lászlóval ősszel beszélt utoljára, azóta pedig nem is kereste az MSZP-s politikust, mert ő kijelentette hogy nem akar egyeztetni a DK-val. A korábbi miniszterelnök elmondása szerint januárban már egy ellenzéki megállapodás küszöbén álltak, amikor megjelent Botka László, és közölte, hogy az MSZP nem hajlandó tovább tárgyalni. A 2018-as választásokra előretekintve Gyurcsány Ferenc azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy az ellenzéki pártok külön listával indulnak el, az egyéni körzetekben pedig koordinált jelöltállítás lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.