Kultúra

Diákcsoportok emlékeztek a holokausztra a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen

Diákcsoportok emlékeztek a holokausztra a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen

2017. április 16., vasárnap
Diákcsoportok emlékeztek a holokausztra a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen
0412_HOL_04

A holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából rendhagyó történelemórán vettek részt a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen a szentesi Kiss Lajos Általános Iskola és a Maroslelei Általános Iskola hetedikes és nyolcadikos tanulói.

A diákok a Soá történetéről nemcsak

Nagy Gyöngyitől

, az Emlékpont történészétől hallottak, de a múzeum megtekintése során maguk is kerestek adatokat a közgyűjtemény anyagában, amelyeket a megkapott feladatlapon rögzítettek. Nagy Gyöngyi a holokauszt történetét felidézve szólt annak németországi gyökereiről, a magyarországi jogfosztó zsidótörvényekről és elmondta, hogy Hódmezővásárhelyen nem hoztak létre gettót – köszönhetően

Beretzk Pál

alpolgármester tevékenységének. A 747 hódmezővásárhelyi zsidó polgárt a zsinagóga udvaráról 1944. június 17-én szállították át Szegedre, ahonnan az auschwitzi és a Bécs melletti strasshofi koncentrációs táborba indultak a vonatok. A diákok a kiállítással megismerkedve láthatták, hogy a Soá nemcsak a felnőtteket, de a kortárs korú gyerekeket is érintette. A tanulócsoportok tagjai a látogatás végén a múzeum üvegportáljánál, a gyermekáldozatok fényképe alatt elhelyezték az emlékezés köveit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.