Csütörtöki programajánló: Portugál Filmnapok, Konyha, Mongooz and the Magnet

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mikrofon_zene_koncert

Ismét teaházra vár az SZTE Konfuciusz Intézet, bemutatják a Móra Ferenc Múzeum Évkönyvét, elindul Portugál Filmnapok programsorozata a Belvárosi Moziban, Rap Versenyt tart a Grand Café Várkert, a JATE Klubban pedig a Konyha és a Mongooz and the Magnet ad koncertet.

A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak “Íme, az Ember” című közös kiállításának megnyitója kezdődik a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárban 15 órakor.

16 órától az SZTE BTK-n Sieglinde Klettenhammer tart előadást Sabine Gruber dél-tiroli származású, de már hosszabb ideje Bécsben élő írónő Stillbach oder Die Sehnsucht című nagy port kavart regényéről német nyelven az SZTE Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszék és a budapesti Osztrák Kulturális Fórum szervezésében. A regény központjában Dél-Tirol és Róma áll. A történelemábrázolás, az emlékezés formái és az ezzel összekapcsolódó kollektív és egyéni identi­tások állnak az előadás fókuszában, összekötve azokat a regény struktúrájával.

Lelovits Tamás borait kóstolhatják meg az érdeklődők az Ezerjó Borszaküzletben 16 órától. Részletek ITT.

Húsvéti készülődéssel telik a csütörtök délután a Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtárában 16 órától.

16:30-tól a Somogyi-könyvtár Móra utcai fiókkönyvtárában húsvéti mese- és kézműves foglalkozásra várják az érdeklődőket.

A 17 órától az SZTE Rektori Hivatal Dísztermében a Konfuciusz Teaház vendége Cao Zheng Yin Joy, a Wok’n’ Go étterem tulajdonosa lesz, akivel Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézetének igazgatója beszélget a kínai ételekről, no meg arról, hogy milyen egy kínai család élete Szegeden.

A magyarországi bolgárok kultúrája címmel tart előadást Farkas Baráthi Mónika (SZTE BTK Szláv Intézet) a Millenniumi Kávéházban 18 órától. A bolgár közösség alkotja a harmadik legkisebb létszámú etnikai csoportot Magyarországon. A közösség alapját a bevándorló vendégmunkások (bolgárkertészek) és leszármazottaik képezik, akik az 1720-as évektől folyamatosan települtek be Magyarországra. A magyarországi bolgár nemzetiség szétszórtan él, kis létszámú és nem képez homogén közösséget. Kultúrájukban a tradicionális elemek az etnikai identitás hangsúlyozása és megőrzése céljából vannak jelen.

A Móra Ferenc Múzeum újonnan megjelent évkönyvét mutatják be a Fekete Házban 18 órától. A kötetet Horváth Ferenc régész, kandidátus prezentálja, szerkesztők: Bárkányi Ildikó és Ferkéné Lajkó Orsolya. A Móra Ferenc Múzeum legfrissebb évkönyve ismét egy színes, tudományterületek közötti barangolásra invitálja az olvasót. Izgalmas, érdekes régészeti, történettudományi, néprajzi, művészettörténeti, természettudományi és neveléstudományi írásokat is találhatunk a kötetben, melyet a szerkesztők és szerzők részvételével mutatnak be.

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület Közéleti Klubjának következő vendége Lovas István publicista, politológus, fordító lesz 18 órától Délvidék Házban. Lovas István diplomáit – a politológia területén – a montréali McGill és a Los Angeles-i UCLA egyetemen, doktorátusát pedig a párizsi Politikatudományi Intézetben kapta. 1969-ben három hónapot járt a Központi Hittudományi Akadémiára. 1976-ban kanadai menyasszonyával történt házassága után a helsinki egyezmény értelmében Kanadába költözött. 1984 és 1990 között a Szabad Európa Rádió szerkesztője Münchenben, illetve tudósítója New Yorkban. A rendszerváltáskor hazatért, és a Pesti Hírlapban jelentek meg írásai. 1997 augusztusától az Új Magyarország főmunkatársaként dolgozott. 1994 és 2008 között a Magyar Demokrata publicistája volt. Az ezredforduló táján rendszeresen olvasta fel jegyzeteit a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Jelenleg a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója. 2001-ben Bocskai-díjat kapott, a Palesztin Állam budapesti nagykövetsége pedig 2002 áprilisában a Tárgyilagosság díját adományozta neki.

A Camões Intézet Portugál Nyelv Központ szervezésében Budapest és Pécs után idén Szegeden is megrendezik a Portugál Filmnapokat. A filmek április 6. és 9. között lesznek megtekinthetőek a város szívében található, emblematikus Belvárosi Moziban. A filmnapok a fiatal rendező, João Nicolau John From című alkotásával veszi kezdetét, mely így a Szegedi Egyetemen megrendezésre kerülő Portugál Nyelvi Napok programjába is beilleszkedik. A filmnapok programjával a Camões Intézet két, nem régiben elhunyt portugál filmrendező Manoel de Oliveira és José Fonseca e Costa életművének állít emléket. Az Angélica és a Hónaljak című filmekkel a portugál mozi két legjelentősebb alkotójának tisztelgünk. Levetítésre kerül még továbbá João Canijo feszültségekkel teli alkotása Az én vérem. A filmeket 18 órai kezdettel vetítik portugál nyelven, angol felirattal. Részletek ITT.

Második alkalommal hívják életre a Szegedi Rap Versenyt a Grand Café Várkertben 19 órától. “Visszatértünk! A korábbi hírekkel ellentétben folytatjuk Szegeden a rap versenyeket, egy új helyszínen. Célunk továbbra is a rap-sztereotípiák ledöntése, ergo az egózás, önigazolás, tartalom nélküliség kerülése és a műfaj számos lehetőségének kiaknázása. Amint azt látjátok, új névvel érkeztünk. Ennek oka egyrészt, hogy rendezvényünk elsődleges funkciója a tudatos szövegalkotás előtérbe helyezése, mintsem az improvizálás, továbbá a mostani versenyben ki is cseréljük a freestyle-t egy másik, hasonlóan izgalmas versenyszámra” – invitálnak a szervezők. Részletek ITT.

Tolnai Szabolcs Cudna suma / Az erdő című filmjének bemutatójára várják a közönséget a Grand Caféban 19 órától. “Hetvenhat perc. Ennyiben kívánja Tolnai Szabolcs vajdasági rendező egy kiscsalád drámáját elbeszélni Az erdőben. Nos, ennél többet is mesél ilyen kevés idő alatt. Filmjének irodalmi alapja Salgó Judit újvidéki írónő Minotaur című elbeszélése, és egy középkorú szülőpárosnak a kábítószer-függőségtől feltételezhetően bajba jutott, már csaknem felnőtt gyermeke utáni csendesen magányos és elkesere­dett nyomozását ábrázolja. A vetítés után a rendezővel Orcsik Roland író beszélget.”

Bolgár táncházat tartanak a Balkán Táncegyüttessel a Millenniumi Kávéházban 20 órától. A táncokat a békéscsabai Balkán Táncegyüttes vezetője, Majthényi Dániel tanítja. Az együttes 1990 óta működik, fő profilját a bolgár táncok jelentik, repertoárja felöleli Bulgária minden tájegységét. A táncházban a zenei kíséretet a Balkán Quintet zenekar biztosítja.

Az SZTE EHÖK vár minden kedves érdeklődőt a 2016/2017 2. féléves borkóstóló sorozat harmadik fejezetére az Alabárdos étterembe 20 órától. A borkóstoló témája: Kívánságok. Részletek és jelentkezés ITT.

Két hangos trió lép fel egy este a JATE klubban: a SZOTE White Coat Party-t a Konyha és a Mongooz and the Magnet vezeti fel 20 órától.

Folyamatos kiállítások, programok:

Hamvas Béla (1897 – 1968) író, esztéta, filozófus és könyvtáros születésének 120. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A második emeleti kölcsönzőben a szerző műveiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítás április 6-ig tekinthető meg. „Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves. Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg.” (Hamvas Béla)

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Botka: igazságosságra épülő programmal leváltható a kormány (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Kosárlabda: visszajött a hajrában, de kikapott a Kecskeméttől a Szedeák + FOTÓK