Közélet

Az év végig közel egy kilométernyi járda készülhet el Bordányban

Az év végig közel egy kilométernyi járda készülhet el Bordányban

2017. április 3., hétfő
Az év végig közel egy kilométernyi járda készülhet el Bordányban
bordany_jarda

Március 30-án döntött a képviselő-testület a Közösségi Járdaépítési Program folytatásáról, egyúttal a 2017. évi keret és pályázat meghirdetéséről.

Bordány Nagyközség Önkormányzata tavaly ősszel hirdette meg először ezt a közösségi projektet, hiszen a település vezetése együttműködve a lakossággal évek óta kiemelt figyelmet fordít a megfelelő, rendezett településkép fenntartására, fejlesztésére. A rendezett ingatlanok, tiszta közterületek hosszú évek óta fontos ismérvei nagyközségnek. Számos közösségi és lakossági program szolgálja ezek megvalósulását, így például a 2012-ben életre hívott fásítási program is, melynek eredményeként ez idáig közel ezer-ötszáz fa kiültetésére, telepítésére került sor. A fák ültetése mindamellett, hogy javítja a településképet, fontos szerepet játszik a por- és zajcsökkentésben is. A legújabb kezdeményezés a belterületi ingatlanok előtti járdaépítéseket szeretné ösztönözni oly módon, hogy az önkormányzat a kivitelezéshez szükséges sódert és cementet biztosítja a kivitelezéshez, a lakosság pedig munkájával járul hozzá a fejlesztéshez. A program fontos közösségi szereppel is bír, hiszen a szomszédok, kisebb lakóközösségek összefogásával megvalósuló fejlesztés során tovább erősödhet a bordányi lakosság közösségi szemlélete is. Az önkormányzat tavaly és az idei évben is 1-1 millió forintot különített el a programra, az idei évre elkülönített keretre már be is lehet nyújtani a pályázatokat, kérelmeket. A támogatás a járda megépítéséhez szükséges építőanyag biztosításával történik. Egy négyzetméter járda építéséhez 25 kilogramm cementet és 0,15 köbméter sódert biztosít az önkormányzat. A járdát Bordány Nagyközség közigazgatási területén lévő ingatlannal határos közterületen kell megépíteni. A járdát minimum 1,2 méter szélességű, „babakocsi barát” járdaként kell megépíteni – szélesebb járda is építhető, de ehhez a járdarészhez térítés nem adható. Beton járda építése esetén legalább 8 centiméter betont kell lerakni, 10 centiméter homokos kavicságy szerkezeti kialakítással. A benyújtott kérelmeknél egyrészt előnyt jelent, ha az újonnan építendő járda építése a lakók, szomszédok együttműködése kapcsán minél nagyobb összefüggő területen valósul meg. Az év végére, a program eredményeként közel egy kilométer hosszú új járda készülhet el a településen. A részletes felhívás már elérhető

Bordány nagyközség honlapján

, a pályázatok benyújtási határideje 2017. április 20. (csütörtök). A beérkezett kérelmekről április 27-ei ülésén dönt a testület, a járdát az időjárási körülményeket figyelembe vétele mellett 2017. május 1. és 2017. szeptember 30. között kell majd elkészíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.