Közélet

Amerikai külügy: fel kellene függeszteni a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását

Amerikai külügy: fel kellene függeszteni a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását

2017. április 12., szerda
Amerikai külügy: fel kellene függeszteni a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását

Az amerikai külügyminisztérium azt szorgalmazza, hogy a magyar kormány függessze fel a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását - mondta el keddi sajtótájékoztatóján Mark Toner, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője.

A tárca honlapján olvasható szó szerinti leirat szerint az amerikai kormányzatot "nagyon aggasztja" a törvény. A szóvivő elmondta, hogy a külügyminisztérium álláspontja szerint a jogszabály veszélyezteti, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) folytathassa tevékenységét. "Azt szorgalmazzuk, hogy a magyar kormány függessze fel a törvény alkalmazását. Felülvizsgálatot akarunk és vitát, hogy minden aggodalmat rendezni lehessen az egyetemmel magával és a többi érintett intézménnyel folytatott párbeszéden keresztül" - fogalmazott Toner. A szóvivő a CEU-t vezető oktatási intézménynek nevezi, amely fontos csatornát jelent a magyar-amerikai intellektuális és kulturális párbeszéd számára. "Őszintén szólva a szabad gondolkodás és kutatás középpontjában áll. Ez a törvény álláspontunk szerint más, Magyarországon diplomaprogrammal rendelkező amerikai egyetemek működését is hasonlóképpen veszélyeztetheti, így az ügy túlmutat a CEU-n" - húzta alá az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Az Országgyűlés a múlt héten fogadta el a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását, amely a külföldi egyetemek magyarországi működését hivatott szabályozni. Áder János köztársasági elnök hétfőn írta alá az elfogadott jogszabályt, amely egyebek mellett azt követeli meg, hogy a külföldi egyetemek származási országukban is folytassanak oktatási tevékenységet, és magyarországi működésüket kormányközi szerződés szabályozza. A jogszabály bírálói szerint a törvény célja a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése. A budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője már korábban hangot adott aggodalmának a javaslattal kapcsolatban. Palkovics László oktatási államtitkár kedden Brüsszelben azt mondta: a magyar kormánynak nem célja a CEU bezárása, aminek nem is lenne indoka, a felsőoktatási törvény célja mindössze annyi, hogy megoldást lehessen találni bizonyos ügyekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.