Egyetem

A legjelentősebb tudományos elismerések birtokosaival találkozhattak az érdeklődők Szegeden

A legjelentősebb tudományos elismerések birtokosaival találkozhattak az érdeklődők Szegeden

2017. április 25., kedd
A legjelentősebb tudományos elismerések birtokosaival találkozhattak az érdeklődők Szegeden
SZTA_1_170421

Bert Sakmann Nobel-díjas fiziológus és Arthur Konnerth European Brain Research Prize-zal kitüntettet agykutató vettek részt a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok immár kilencedik alkalommal megrendezett találkozóján, Szegeden. Az évről-évre óriási érdeklődéssel övezett programsorozaton április 20-22. között a tudomány és tehetséggondozás kapta a főszerepet.

Ahogy Hegyi Péter, az Szegedi Tudós Akadémia programigazgatója az SZTA pénteki bemutatása kapcsán fogalmazott: „Rengeteg potenciál van az ország tehetséges fiataljaiban, azonban pillanatnyilag nincsenek meg a megfelelő oktatási/kutatási feltételek a Nobel-díj eléréséhez szükséges tudományos életpálya megteremtésére. Új típusú oktatási rendszerre van szükség, mely a 16 és 36 év közötti korosztály számára olyan folyamatos, átívelő képzést biztosít, ami nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét.” A Szegedi Tudós Akadémia többnapnyi programmal várta a fiatal kutatókat és érdeklődőket, s valamennyi középpontjában a tudományos képzés jelentősége állt. Hazánkban jelenleg kevesen választják a tudományos életpályát, a tehetséges fiatalok gyakran elhagyják az országot. Ezt a jelenséget kívánja kiküszöbölni a Szegedi Tudós Akadémia iskolatípusokon és életszakaszokon átívelő tehetséggondozás, mentorok és inspiráló környezet segítségével. Az inspiráció jelentős részét képezi, hogy a tudományos érdeklődésű fiatalok személyesen is sikeres életpályákat ismerhessenek meg. Dr. Bert Sakmann orvostudományi Nobel-díjas fiziológus, az SZTA képzési igazgatója immár ötödik alkalommal látogatott Szegedre, lehetőséget teremtve a Szent-Györgyi ösztöndíjas diákoknak a személyes találkozásra, beszélgetésre. Arthur Konnerth, European Brain Research Prize-zal kitüntettet agykutató első ízben vett részt a programon, április 21-i, Imaging Calcium in Neurons c. eladásán úttörő kutatását mutatta be, mely mérföldkő lehet Alzheimer-kórban szenvedő betegek kezelésében. 2013 óta minden évben az SZTA tavaszi rendezvényén adják át a Szent-Györgyi Talentum díjat, melyet a Nobel-díjhoz hasonlóan, egyszeri, kimagasló jelentőségű felfedezésért ítélnek oda olyan kutató számára, aki Szeged városában végzett kutatásaival kimagasló nemzetközi elismerést ért el. A nyertes személyéről minden évben Nobel-díjas kutatók és az alapítvány kuratóriuma közösen dönt. A díjat 2017- ben Dr. Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének adjunktusa kapta az epilepsziás rohamok elektromos kezelési elveinek feltárásáért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.