Közélet

Elbukott Dopeman a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben a józsefvárosi időközi választáson

Elbukott Dopeman a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben a józsefvárosi időközi választáson

2017. április 24., hétfő
Elbukott Dopeman a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben a józsefvárosi időközi választáson

Sántha Péterné, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a józsefvárosi időközi önkormányzati képviselő-választást. Zuglón Bitskey Bence, a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot.

Kocsis Máté

(Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere vasárnap esti sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a jelöltet - aki a kerület alpolgármestere - a választásra jogosultak 46 százaléka támogatta. Elmondta azt is, hogy az adatok 100 százalékos feldolgozottsága mellett a függetlenként induló

Pityinger László

a voksok több mint 27,

Bolba Márta

pedig több mint 19 százalékát kapta.

Huszár Péter

, a Jobbik jelöltje 5,97 százalékot ért el,

Konczos Lászlóra

, a Magyar Munkáspárt jelöltjére pedig hatan szavaztak. A polgármester értékelése szerint akik

Sántha Péternének

adtak felhatalmazást, azok a rendre, a biztonságra és Józsefváros további fejlődésére szavaztak, s ez megerősíti az önkormányzat vezetését abban, hogy jó az irány, helyes úton járnak. Kocsis Máté kitért arra, hogy a VIII. kerületben 1990 óta hagyományosan alacsony a választási részvétel, a mostani voksoláson a jogosultak alig több mint 17 százaléka vett részt. Ez azt is jelzi ugyanakkor, hogy összességében rendben vannak a dolgok, nincs felfokozott választási hangulat, s az ellenzék sem tudott olyan mértékben mozgósítani, ahogy gondolta. Kitért arra is: a helyzetet árnyalja, hogy "Soros György által pénzelt álcivilek" megpróbálták becsapni az embereket és saját ideológiáikat igyekeztek eladni a józsefvárosiaknak. Egytől egyig beálltak olyan jelöltek mögé, akiket függetlennek hazudtak - jelentette ki. A polgármester megjegyezte: amit Pityinger László korábbi dalszövegírója megüzent, miszerint Józsefváros nem az, ami régen volt, azt ma a választók is megüzenték neki. Ez egy világos üzenet, annak a "gengszterkultúrának", amit képvisel, nincs helye, politikai többsége, társadalmi támogatottsága - fogalmazott Kocsis Máté, aki szóvá tette, hogy a média egy része Pityinger László kampányának építésén dolgozott és stábtagként viselkedett. Sántha Péterné a tájékoztatón megköszönte a szavazóknak a bizalmat és jelezte, folytatni kívánja 6,5 éve megkezdett munkáját, hogy Józsefvárosban az emberek jobban éljenek. Kocsis Mátét kérdezték a baloldali szavazatok összesített számáról is, amire úgy reagált: nem lehet azokat összeadni, véleménye szerint aki egy kétgyermekes evangélikus lelkészre szavaz, az nem szavaz Pityinger Lászlóra és ez fordítva is igaz. A VIII. kerület 6. választókerületében azért tartottak időközi voksolást, mert Balogh István (Fidesz-KDNP) képviselő január 31-ével lemondott mandátumáról, a választói névjegyzékben mintegy 5500-an szerepeltek.

A DK-MSZP-Párbeszéd közös jelöltje nyert Zuglóban

Bitskey Bence, a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje nyerte az időközi önkormányzati képviselőválasztást a főváros XIV. kerületében. Józsefvárosban szintén időközi önkormányzati képviselő-választást tartottak, ott Sántha Péterné (Fidesz-KDNP) szerezte meg a legtöbb szavazatot.

Makranczi László

, Zugló jegyzője arról tájékoztatta vasárnap este az MTI-t, hogy a győztes 790 szavazatot szerzett. Ismertetése szerint

Somodi Zoltán Józsefre

, a Fidesz-KDNP jelöltjére 404-en szavaztak,

Drevenka Monika

, a Civil Zugló Egyesület és az Együtt közös jelöltje pedig 173 szavazatot kapott. Az LMP színeiben indult

Csordás Balázs Gyula

81, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot képviselő

Tóth Imre

109, a Magyar Munkáspárt jelöltje,

Szentpáli Kolos

pedig 6 szavazatot kapott. A jegyző elmondta azt is, hogy az 5922 választásra jogosult mintegy negyede, 1569 ember ment el szavazni és mindössze hat érvénytelen szavazat volt az urnákban. Kitért arra is, hogy rendbontás nem történt a választással összefüggésben, a választási jogszabályok megsértése miatt érkezett kifogásokat pedig már elbírálták. A XIV. kerület 3. számú egyéni választókerületében azért tartottak időközi képviselő-választást, mert az egy évvel ezelőtt tisztázatlan körülmények között eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselőnek,

Sápi Attilának

a jogszabályok szerint január végén megszűnt a mandátuma.

Gyurcsány Ferenc

, a DK elnöke vasárnap este a Facebookon mondott köszönetet Bitskey Bencének és támogatóinak. Mint írta, "győzelme messze felülmúlta a 2014-es eredményt. A kétkedők még egy bizonyítékot kaptak, hogy le tudjuk győzni a Fideszt. Dolgozni kell. Az esélyek latolgatása helyett, fanyalgás helyett, a demokraták belső küzdelme helyett tenni kell a dolgunkat. Ezt értik és értékelik a választók".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.