Közélet

A civil szervezetek külföldi támogatásainak feltüntetéséről kezdődik vita az Országgyűlésben

A civil szervezetek külföldi támogatásainak feltüntetéséről kezdődik vita az Országgyűlésben

2017. április 19., szerda
A civil szervezetek külföldi támogatásainak feltüntetéséről kezdődik vita az Országgyűlésben

Az Országgyűlés ma kezdi tárgyalni azt a kormánypárti törvényjavaslatot, amely a külföldi támogatások feltüntetésére kötelezné a civil szervezeteket.

Az ülésnap reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd szavazással folytatódik. A képviselők ekkor szavaznak a kormány belügyi tárgyú törvénymódosító csomagjáról, továbbá arról a javaslatról, amellyel az állam ingyenesen a református egyház tulajdonába adja a geszti Tisza-kastélyt. A határozathozatalok után kezdődhet általános vita a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatról, amelynek értelmében minden olyan egyesületnek külföldről támogatott szervezetként kell regisztrálnia magát, amely 7,2 millió forintnál nagyobb külföldi támogatást kap. Az előterjesztők egyike, Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese korábban erről azt mondta, hogy az elmúlt két évben különösen fontossá vált a külföldről támogatott civil szervezetek finanszírozásának átláthatósága, hiszen Magyarországnak ezen keresztül is meg kell védenie magát. A Soros György által támogatott szervezetek minden korábbinál élesebben támadják a magyar kormányt azzal a céllal, hogy szétzilálják a magyar határvédelem rendszerét és kikényszerítsék a bevándorolók szabad bejutását - jelentette ki, fontosnak ítélve, hogy minden esetben tudható legyen, kik a támogatók, függetlenül attól, hogy egy civil szervezet Soros Györgytől, oroszoktól vagy uniós tagállamból kap támogatást. Az ülésnap hátralévő részében további nyolc indítvány kerül terítékre, köztük például a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáról szóló törvényjavaslat általános vitája. A parlament csütörtökön újabb nyolc előterjesztést tárgyal, majd az ülés április 24-én kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.