Kultúra

Visszatér Szegedre Korognai vígjátéka, a Munka köz

Visszatér Szegedre Korognai vígjátéka, a Munka köz

2017. március 22., szerda
Visszatér Szegedre Korognai vígjátéka, a Munka köz
munkakoz_0324

A Munka köz egy, a rendszerváltás után elfeledett kis utca, ahol él egy háromfős család. A faluban adódó alkalmi munkákból tartják fenn magukat, mígnem kiírják azt a közfoglalkoztatási állást, melyet mindhárman megpályáznak. Korognai Károly humorral átszőtt kétfelvonásos darabjának premierje nagyon jó fogadtatásra talált még februárban, a rendező a sikerre való tekintettel döntött a továbbjátszás mellett.

Visszatérnek Szeged-Tápéra a Munka köz lakói, Ferenc, Vali és Tibor, vagyis

Korognai Károly

,

Büky Bea

és

Boros Ádám

. A színész-rendező Korognai először februárban állította színpadra az alkalmi munkákból élő család történetét. Az egy délután történéseit felölelő társadalmi rajz annyira jó fogadtatásra talált, hogy március 24-én, 19 órakor ismét műsorra tűzik a Heller Ödön Művelődési Házban. A siker titka az, hogy kamaszoktól az idősekig bárki azonosulni tud a képzeletbeli falu kitalált alakjaival. Nemcsak azért, mert történetük 2017-ben játszódik, hanem mert a szereplők annyira tipikusak, hogy bárki rájuk ismerhet közvetlen vagy tágabb ismerősi körükből. A Ferencet alakító Korognai Károly egy 54 éves férfi, aki több mint tíz éve veszítette el feleségét, s aki azért vállal alkalmi munkákat, mert nincs más lehetőség a településen. Élettársa, Vali egy olyan negyvenes évei derekán járó nő, aki nyitott szemmel jár, viszont kétheti rendszerességgel nagy szerelmi bánatokat él meg. Tibor egy 30 éves hiperaktív férfi, aki bár jó képességekkel bír, csak kallódik a világban. "A nézők kezdetben talán elveszettnek ítélik meg a szereplőket, de valójában nem azok. Mind jobb napokat látottak ugyan, de nem azért élnek alkalmi munkákból, mert képzetlenek, hanem mert nincs más a környéken. Mindhármukra jellemző, hogy kallódnak, ugyanakkor szorosan kapaszkodnak egymásba. A nézők abba a pillanatba látnak bele, amikor Vali szerelmi bánatában őrlődik" - mondta portálunknak a rendező. A konfliktust az eredményezi, hogy végre kiírnak egy közfoglalkoztatási állást a faluban, erre pedig mindhárman pályázatot nyújtanak be. El is nyerik, a rivalizálás pedig számos kacagtató szituációt szül a családban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.