Közélet

Vádat emelt az ügyészség az ügyintézés menetének befolyásolásáért pénzt kérő férfival szemben

Vádat emelt az ügyészség az ügyintézés menetének befolyásolásáért pénzt kérő férfival szemben

2017. március 10., péntek
Vádat emelt az ügyészség az ügyintézés menetének befolyásolásáért pénzt kérő férfival szemben

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a magyar férfival szemben, aki 2012. és 2014. között magyarul nem tudó szerb állampolgároktól vett át pénzt Szegeden arra hivatkozással, hogy elintézi az ügyintézőnél, hogy a nyelvtudás hiánya a magyar állampolgárság megszerzésének ne legyen akadálya.

A vádirat szerint a jogvégzett férfi azt a látszatot keltette a közvetítőn keresztül hozzá forduló nyolc szerb állampolgárban, hogy ismeretségei révén el tudja érni az ügyintézőnél, hogy kérelmüket befogadják, és ne tegyék kérdésessé a magyar nyelvtudást. A férfi ezen közreműködéséért pénzt kért, ugyanakkor ténylegesen nem volt befolyása az ügyintézés menetére, tevékenységének célja kizárólag a pénzszerzés volt. A hozzá forduló szerb állampolgárok a nyelvtudás hiánya miatt a magyar állampolgárságot nem kapták meg. A férfi hat esetben abban is közreműködött, hogy saját, valamint egy ismerősének szegedi ingatlanaiba szerb származású, magyar állampolgár, de külföldön élő személyeket jelentett be, miközben ténylegesen ezen személyek nem laktak az ingatlanokban. A vádlott ezen bejelentésekért is pénzt kért. A férfi a cselekményeivel összesen mintegy 1300 euró bevételhez jutott. A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a férfival, valamint a férfi és a szerb állampolgárok között közvetítő személlyel szemben befolyással üzérkedés bűntette, míg öt szerb állampolgárral szemben befolyás vásárlásának bűntette miatt emelt vádat. A fiktív lakcímbejelentésekkel kapcsolatban a férfit az ügyészség közokirat-hamisítás bűntettével is vádolja. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.