Bulvár

Séta a pingvinekkel a Szegedi Vadasparkban

Séta a pingvinekkel a Szegedi Vadasparkban

2017. március 17., péntek
Séta a pingvinekkel a Szegedi Vadasparkban
pingvinek_vadaspark

Már öt éve annak, hogy első tengeri állatként a Vadaspark történetében, pápaszemes pingvinek érkeztek Szegedre - írja közleményében a Szegedi Vadaspark.

A csapat jól érzi magát a bejárat közelében található tengerszemnyi élőhelyén, amit az is mutat, hogy párok alakultak ki, amelyek rendszeresen szaporodnak. Sőt, a tavalyi év végén is kelt ki tojásából pingvinfióka, amely ma már szintén ott totyog a csapatban. Egy látványosságot azonban még nem élvezhettek a Szegedi Vadasparkba látogatók: a pingvincsapat közös sétáját, amely során a kifutójukat is elhagyják. A több más állatkertben is gyakorolt érdekes bemutató a pingvinek csapatszellemére épül, vagyis arra, hogy menet közben együtt maradnak, nem szóródnak szét, miközben a „vezéregyéniségeket” követik – ahogy a természetben is sokszor vonulnak így. Részükről ez is egy olyan tevékenység, ami némi izgalommal színesíti a mindennapjaikat, másrészről a látogatóknak is lehetőséget biztosít, hogy egész közelről megfigyelhesse ezen röpképtelen tengeri madarak mozgását. Minderre a március 15-én idén is elinduló Zoo Típusú Találkozások állatbemutató program újabb színes elemeként kerül sor, a jelenlegi időbeosztás szerint csütörtökön és vasárnap 9.30-kor (erről a vadaspark honlapján is lehet tájékozódni). A pingvineket természetesen nem lehet megsimogatni egy ilyen séta közben benyúlva sem, hiszen testméretükhöz viszonyítva nagy és erős a csőrük, amelyet nem félnek használni. Persze, ha ezt észben tartjuk, senkit sem fenyeget ilyen kellemetlen élmény, ahogy a lábunk előtt eltotyognak. Miután megtesznek egy kört a gondozóik óvó felügyelete mellett, visszatérnek az otthonukba, hogy ott megkapják a heringből álló reggelijüket. A közben elhangzó előadás alapján pedig sok mindet megtudhatunk a veszélyeztetett fajról, az érdekességekről és az őket fenyegető veszélyekről egyaránt hallhatunk, ahogy az állatbemutató program más állomásain is tapasztalhatjuk. Érdemes tehát előre megtervezni a vadasparki látogatást!

Víz világnapi programok a Vadasparkban

Már önmagában az időjárás is szabadba csalogató, de az egyik előző híradásokban jelzett vadasparki gida boom kimondottan állatkerti látogatásra is csábít. Sőt, Vadasparki tavaszköszöntő címmel az első idei nagyszabású rendezvény március 19-én kezdődik. Mivel következő héten ünnepelik a víz világnapját, így a hétvégi sokrétű programkínálat jó része is e zöld naphoz kötődik. Lesz teknőssimogató és békales, a Tisza élővilágának sokszínűségét bemutató preparátum-kiállítás, de lehet majd aszfaltra rajzolni, sőt, nemcsak vízhez kötődő állatok látványos etetését, bemutatóit is megtekinteni. Néhány nappal később, március 22-én, szerdán, szintén vizes témában, az óvodás, és az iskolás csoportokat várják szeretettel állati izgalmas játékos ismeretterjesztő állomásokkal, a Szegedi Vízmű Zrt. támogatásával. Vasárnap 10-től 16 óráig több helyszínes játékos családi vetélkedőt kínálnak látogatóinknak, ahol akár állatetetésekben való közreműködést is nyerhetnek, s amelynek témája a víz és a vízpart sokszínű, csodálatos élővilága. A teknős és béka játszóházban valódi hús-vér állatokkal lehet közelebbi barátságba kerülni, sőt a kisebbek teknőspáncélba is bújhatnak, a nagyobbak, az év kétéltűje, a mocsári béka nem is oly könnyű számolásában is ügyeskedhetnek. A „természetbúvárabb” látogatók frissen feltöltött akváriumunkban növény- és állathatározásra is vállalkozhatnak nagyító, vagy akár mikroszkóp segítségével. Sőt, már nem élő állatokkal, de látványos kísérletben modellezhetik a vízszennyezés élővilágra káros következményeit. Március 22-én, szerdán 9-től 14 óráig, részben az előzőekben bemutatott lehetőségeket meghagyva várják az óvodai, iskolai csoportokat közös játékos megfigyelésekre, kísérletekre. Ekkor szintén lesz élő béka és teknős megfigyelés, sőt utóbbi akár kézbe is vehető majd. Persze kifogunk majd kisebb-nagyobb vízi rovarokat is közelebbi vizsgálatra (a nap végén természetes visszaengedjük majd őket természetes élőhelyükre), de a vízszennyezést is modellezni fognak játékos, tanulságos formában. Emellett, szintén ezen a napon a Vadasparkban, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály munkatársa is interaktív foglalkozásokat kínál (játékkártyával, verskirakóval, környezetvédelmi totóval fűszerezve) az óvodásoknak és az iskolásoknak, amelyek témája az ivóvízfogyasztás fontossága és a csapvíz, mint biztonságos élelmiszer. Azok a gyermekcsoportok, akik előzetesen bejelentkeznek erre a napra, a csoportos gyermekbelépő felét kell csak, hogy kifizessék, mert a másik felét a Szegedi Vízmű Zrt. állja. Szeged további víz világnapi rendezvényeiről további információk

ITT

. Március 15-étől újra indul és hétfő kivétel minden nap látható un. Zoo Típusú Találkozások program is, amely napi ötször kínál látványosságokat, állatetetéseket, játékos állatbemutatókat, sőt állatsimogatót is. Ennek részleteiről

ITT

tájékozódhat. Ahogy a fenti kínálatból látszódik, érdemes akár egyénileg, családosan, akár csoportosan is kilátogatni az első tavaszi hónapban a Vadasparkba már azoknak is, akik az állatok látványán túl egy kicsit többre, egy kicsit izgalmasabb, eseménydúsabb kirándulásra vágynak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.