Egyetem

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program indult Szegeden

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program indult Szegeden

2017. március 14., kedd
Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program indult Szegeden

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási programot indítottak uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az 590 millió forintos támogatást elnyert program célja a különböző betegcsoportokat veszélyeztető gombafertőzések mechanizmusának tanulmányozása. A projekt során továbbfejlesztett modellek segítségével, genetikai módszerekkel és rendszerbiológiai megközelítések alkalmazásával elemzik a gombák okozta megbetegedések folyamatait és a gazdaszervezet fertőzésekre adott válaszreakcióit. A kutatási program kiterjed a gombaellenes szerekkel szembeni érzékenység és a rezisztencia kialakulásának vizsgálatára, valamint új kezelési stratégiák kidolgozására és tesztelésére. A 2020 végéig tartó projekt során a kutatók a gazdaszervezet és fertőzést okozó gombafajok kölcsönhatásainak vizsgálatára alkalmas modellrendszerek kívánnak létrehozni, valamint a jellemzett gombatörzsekkel és sejtvonalakkal, plazmidokkal, ellenanyagokkal bővítik a Szeged Mikrobiológiai Törzsgyűjteményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.