Egyetem

Palkovics: csaknem 106 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe

Palkovics: csaknem 106 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe

2017. március 30., csütörtök
Palkovics: csaknem 106 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe

Az idén csaknem 106 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, ez a szám megfelel a korábbi évek adatainak - közölte az oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Palkovics László

elmondta: bár a demográfiai adatok nem indokolják, az érettségizők száma csökken, a jelentkezők száma azonban 2014 óta 105 ezer és 111 ezer között mozog. A háttéranyag szerint 2014-ben több mint 106 ezren, 2015-ben csaknem 105 ezren, tavaly pedig megközelítőleg 111 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba. Kifejtette: a csaknem 106 ezer jelentkező közül a legtöbben, mintegy 71 ezer diák alapképzésre adott be kérelmet, őket követi az osztatlan mesterképzés csaknem 12 ezer jelentkezővel. Ez 98 százaléka, illetve 108 százaléka az előző évinek, némi csökkenés van a felsőoktatási szakképzésben, illetve a mesterképzésben - jelezte Palkovics László. Állami ösztöndíjas képzésre több mint 91 ezren jelentkeztek, önköltséges képzést mintegy 15 ezren jelöltek meg. Ezek az előző évinek megfelelő arányok. A hallgatók idén csaknem 145 ezer szakot jelöltek meg. Kitért arra is, hogy a legnépszerűbb képzési területek alapképzésben és osztatlan mesterképzésben a gazdaságtudományok voltak, ezt követi a pedagógusképzés, a műszaki képzések, az orvos- és egészségtudomány, illetve az informatika. A pedagógusképzésre idén többen jelentkeztek, mint tavaly, amit Palkovics László annak tudott be, hogy javult a tanári szakma presztízse, és jó irányú változások történtek. A műszaki területen csökkenés látható, s bár az informatikai területen van bővülés, lényegi javulás ezeken és a természettudományos képzésben egyelőre nem történt, a közeljövőben programok indulhatnak a helyzet javítására. A legnépszerűbb alapképzés a gazdálkodás és menedzsment volt, amelyet a mérnökinformatikus, az óvodapedagógus, az ápolás és betegápolás és a gépészmérnök szak követett. Palkovics László kiemelte az óvodapedagógus-képzésre való jelentkezők számának emelkedését, mint mondta, az életpálya pozitív hatása érezhető, illetve a kötelező óvodáztatás miatt is több óvodapedagógusra van szükség. Osztatlan tanárképzésben szintén többen tanulnának, ami az államtitkár szerint azt jelzi, helyes döntés volt a tanárképzés átalakítása is. Duális képzést a következő tanévben 24 felsőoktatási intézmény indít 625 cég mint duális szakmai gyakorlóhely közreműködésével - közölte. Az oktatási államtitkár elmondta még, hogy a legtöbben az ELTE-re jelentkeztek, majd a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem következik.

Gloviczki Zoltán

, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a leggyorsabb jelentkezőnek mindössze 6 percre volt szüksége kérelme kitöltéséhez. A jelentkezők átlagéletkora 24 év, a legidősebb közülük 75 éves. A jelentkezések e-ügyintézése április 20-án indul, a még rendelkezésre nem álló dokumentumok másolatának - kivéve a 2006. január 1. utáni érettségi, a 2003. január 1. utáni nyelvvizsga - benyújtási határideje: július 12-e. Addig lehet a sorrenden egyszer módosítani. A ponthatárokat várhatóan július 12-én hirdetik ki - közölte az OH új elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.