Közélet

Nézőpont Intézet: a V4-ek érdekeltek az EU egységének fenntartásában

Nézőpont Intézet: a V4-ek érdekeltek az EU egységének fenntartásában

2017. március 3., péntek
Nézőpont Intézet: a V4-ek érdekeltek az EU egységének fenntartásában
Orbán Viktor; SOBOTKA, Bohuslav; FICO, Robert; SZYDLO, Beata

A visegrádi négyek (V4) csütörtöki csúcstalálkozóján kiderült, hogy az országcsoportnak közös jövőképe van az EU-ról és érdekelt az unió egységének fenntartásában - jelentette ki a Nézőpont Intézet elemzője pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

Deák Dániel közölte: világossá vált ugyanakkor, hogy a migrációs válságon kívül számos más téma is összeköti a visegrádi országokat, és közös álláspontot képesek kialakítani fontos kérdésekben. Az EU-ra vonatkozó állásfoglalás annál inkább fontos volt, mert Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy úgynevezett fehér könyvet fogalmazott meg, amelyben öt lehetőséget sorol fel az unió jövőjéről. Ezek között szerepel egy többsebességes és egy föderatív Európa elképzelése is - mondta az elemző. Az állásfoglalással megelőzték a német, az olasz és spanyol kormányfő, valamint a francia államfő jövő hétfői találkozóját, ahol a sajtóhírek szerint egy többsebességes Európáról fognak tárgyalni. Ez azt jelenti, hogy volna egy föderatív mag, amelyhez lazábban csatlakozna a külső burok - fűzte hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.