Közélet

Lövöldözés volt a brit parlamentnél - Négy halottja és legalább húsz sérültje van a támadásnak (FRISSÍTVE)

Lövöldözés volt a brit parlamentnél - Négy halottja és legalább húsz sérültje van a támadásnak (FRISSÍTVE)

2017. március 22., szerda
Lövöldözés volt a brit parlamentnél - Négy halottja és legalább húsz sérültje van a támadásnak (FRISSÍTVE)
westminster-shooting-16

Terrortámadás történt Londonban szerda délután. A merényletnek négy halálos áldozata van, közülük az egyik egy rendőr. A sérültek száma elérheti a húszat.

A magyar kormány részvétét fejezi ki az áldozatok családjainak

A magyar kormány részvétét fejezi ki a londoni merénylet áldozatai családjának, és mielőbbi, gyors gyógyulást kíván a sérülteknek - tudatta a külügyi tárca szerda este az MTI-vel. Közlésük szerint a hivatalos úton az Egyesült Államokban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megdöbbenéssel értesült a londoni eseményekről. Úgy fogalmaztak: az ilyen tragikus események is aláhúzzák annak fontosságát, hogy az európai politikában az európai emberek biztonságának garantálása első helyen kell, hogy szerepeljen. "Növelni kell a terrorellenes küzdelem erőfeszítéseit, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy helyreállítsuk Európa biztonságát" - hangsúlyozták. A Scotland Yard tájékoztatása szerint négyen meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában szerdán elkövetett merényletben.

KKM: nem tudni magyar érintettről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nem tud arról, hogy magyar állampolgárok is érintettek lennének a szerdai londoni merényletben - mondta a tárca sajtófőnöke az M1 aktuális csatornának.

Menczer Tamás

azt mondta: a kint tartózkodóktól azt kérik, kövessék a helyi hatóságok utasításait, menjenek biztonságos helyre. Közzétették a nagykövetség telefonszámát, ahol a hozzátartozók érdeklődhetnek. Ugyanakkor a KKM sajtófőnöke kiemelte: azt kérik, csak azok telefonáljanak, akiknél megalapozott a gyanú, hogy rokonuk, ismerősük a sérültek között lehet.

Merkel: Németország kiáll Nagy-Britannia mellett a terror elleni küzdelemben

Angela Merkel német kancellár a szerdai londoni merénylet után hazája támogatásáról biztosította Nagy-Britanniát a terrorizmus elleni küzdelemben. A kancellár közleményében kiemelte, hogy részvéttel és szolidaritással gondol Németország brit barátaira, minden londonira és különösen a merényletben megsebesült emberekre, akiknek gyógyulást kíván. "Akkor is, ha még pontosan fel kell tárni ezeknek a tetteknek a hátterét, Németország és polgárai nevében megerősítem, hogy szilárdan és határozottan Nagy-Britannia oldalán állunk a terrorizmus minden formája ellen vívott harcban" - tette hozzá Angela Merkel. A brit fővárosban szerda délután végrehajtott merényletnek legalább két halálos áldozata van, a sérültek száma elérheti a tucatot. A hatóságok terrortámadásként tartják számon a történteket.

Maximális készültség lépett életbe Rómában és Milánóban is

A római parlament felső- és alsóháza épületének környékét is lezárták a londoni merényletet követően, és szerda éjféltől a legmagasabb fokú biztonsági készültség lép életbe az olasz fővárosban a közelgő EU-csúcs, valamint Milánóban Ferenc pápa látogatása miatt. A londoni merénylet híre vészjelzésként érkezett a március 25-i EU-csúcsra készülő olasz fővárosban, ahol éjféltől egyébként is rendkívüli biztonsági intézkedések lépnek életbe. Azonnal lezárták a szenátus és a képviselőház épületeihez vezető utcákat. A kép épület, egymástól nem mesze, Róma központjában található. Mindkettő közelében naponta több ezer római és turista halad el. Éjféltől fokozatosan korlátozzák a római belváros járműközlekedését, amelyet az EU-csúcs helyszínének körzetében, vagyis a Capitolium-domb városrészében szombatra még a gyalogosforgalom előtt is lezárnak. A városcentrum többi részébe is csak biztonsági kapukon keresztül lehet majd belépni. A római kormány szerdán este sürgősségi egyeztetést indított a taxis szakszervezetekkel a csütörtökre tervezett országos sztrájk felfüggesztésére. Milánóban is fokozták a biztonsági készültséget Ferenc pápa szombati látogatása miatt.

Scotland Yard: négy halottja és legalább húsz sérültje van a támadásnak

A Scotland Yard tájékoztatása szerint négyen meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában szerdán elkövetett merényletben. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a halálos áldozatok között van egy rendőr, akit a támadó a parlament épületénél megkéselt. Rowley szerint a rendőrség úgy véli, hogy a másik halott a merénylő, akit a parlamentnél járőröző rendőrök lelőttek. A főparancsnok-helyettes szerint a rendőrség jelenleg abból a feltételezésből indul ki, hogy egy merénylő volt. Személyazonosságáról a hatóságok egyelőre semmit nem közöltek. Nem sokkal korábban olyan médiaértesülések is felmerültek, hogy a merénylethez használt járműben ketten ültek. Mark Rowley elmondta: a merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. Ezután megpróbált bejutni a parlament épületébe, és eközben megkéselte a parlament kapuját őrző járőrosztag egy tagját, aki a helyszínen meghalt. A fegyveres rendőri egység másik tagja lelőtte a támadót - mondta a Scotland Yard főparancsnok-helyettese. Rowley hangsúlyozta: a parlament és környéke teljes rendőrségi zárlat alatt van, mert a Scotland Yard meg akar győződni arról, hogy nem készül újabb merénylet. Az egyik sérültet a Temzéből mentették ki; ő valószínűleg a gyalogosokat gázoló autó elől menekülve ugrott a folyóba. Mark Rowley alig két héttel ezelőtt jelentette be, hogy a Scotland Yard kampányt indított a lakosság aktív bevonására a terrorcselekmények megakadályozását célzó információszolgáltatásba. A kezdeményezést bevezető március 6-ai tájékoztatóján elmondta: a hatóságok 2014 júniusa óta 13 potenciális terrorakciónak vették elejét, és ötszáz terrorellenes nyomozás van folyamatban. A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője annak idején elmondta azt is, hogy a brit szolgálatok 2014 óta átlagosan csaknem minden nap őrizetbe vettek egy-egy embert terrorcselekmények előkészítésének gyanújával. Március eleji sajtótájékoztatóján kijelentette: az elhárító ügynökségek figyelme a meglehetősen egyszerűen végrehajtható késeléses támadásoktól a járművekkel megkísérelt merényleteken át a tűzfegyverrel elkövetett terrorcselekmények lehetőségéig terjed.

Korábban írtuk

A Scotland Yard első, szerdán kora este tartott tájékoztatójából részletek nem derültek ki. A londoni rendőrség szóvivője csak azt erősítette meg, hogy "amíg ettől eltérő információ nem merül fel", a hatóságok terrortámadásként kezelik a történteket, de hangsúlyozta, hogy a sérültek, illetve az áldozatok számáról a híradásokban szereplő számokat nem tudja megerősíteni. A szóvivő "számos sérültről" beszélt, akik között szavai szerint "rendőrök" is voltak. A BBC televízió szerda este közölt értesülése szerint a terrortámadásban egy rendőr halt meg és egy nő, akit az elkövető elütött. A szerda estig rendelkezésre álló nem hivatalos adatok szerint a merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először gyalogosok közé hajtott, majd szürke, Hyundai típusú egyterű járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. Ezután a kocsit hátrahagyva a parlament mellett járőröző rendőrökre támadt, és legalább egyiküket megkéselte. A támadóra a rendőrök rálőttek, de szerda estig nem vált hivatalosan ismertté, hogy életét vesztette-e. Egyes médiaértesülések szerint a járműben ketten ültek; a másik személyt még keresik. A francia miniszterelnök szerda este bejelentette, hogy a sérültek között több francia iskolás gyermek is van. A parlamenttel szemközt lévő St. Thomas kórház orvosai a médiának arról számoltak be, hogy az odaszállított sérültek közül többen válságos állapotban vannak.

Theresa May

miniszterelnök a támadás idején a parlament épületében tartózkodott, de a Scotland Yard egyik terrorelhárító egységének kíséretében, szolgálati járművével visszatért a közeli Downing Streetre. May szerda estére összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportját (COBRA). A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve. Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen. Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe, azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára. Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket. Ezt a fokozatot sem a szerdai merénylet előtt, sem közvetlenül utána nem léptették életbe. A támadás után a rendőrség teljesen lezárta London belvárosát, és először nem engedte ki a parlament épületében ülésező képviselőket, majd átkísérte őket a szemközt emelkedő, jobban védhető Westminster-apátságba. Ugyanide kísérték a Scotland Yard egységei a parlament épülete melletti képviselői irodaházban dolgozókat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.