Egyetem

Létkérdésekről szól a Sófi-alapítvány biológuskonferenciája

Létkérdésekről szól a Sófi-alapítvány biológuskonferenciája

2017. március 14., kedd
Létkérdésekről szól a Sófi-alapítvány biológuskonferenciája

Az antibiotikum-ellenállás vagy az agykutatás területén, és a DNS-hibajavításban elért eredményeikről is beszámolnak többek között a fiatal kutatók a 2017. évi tudományos ösztöndíj konferencián. Tizennégy tehetséges egyetemi hallgató mutatja be kutatásait a szegedi Sófi Alapítvány rendezvényén március 16-án 9:00-13:30 között az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, ahol eldől, kik kapják a Sófi-ösztöndíjakat.

A DNS-hibajavításról, a gombás fertőzésekről és az antibiotikum-ellenállásról is hallhatnak előadásokat az érdeklődők a 2017-es tudományos ösztöndíj konferencián. A SZTE Szegedi Tehetségpont részeként működő Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány rendezvényén 14 tehetséges biológushallgató mutatja be – sokszor létkérdéseket érintő - kutatását március 16-án (csütörtökön) 9:00-13:30 között az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont II. emeleti klubtermében (Szeged, Temesvári krt. 62.). A Sófi Alapítvány kuratóriuma az előadások értékelése alapján ítéli oda a Sófi-ösztöndíjakat.

Korunk kihívásaira keresik a választ

A mesterszakos hallgatók közül

Apjok Gábor

az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat,

Czékus Zalán

a sóstressz hatásait vizsgálja,

Katona Xénia

a tanulási folyamatokkal,

Mezei Diána

gyulladásos elváltozásokkal,

Miklovics Nikolett

az enzimek,

Müller Kinga

az egéragy működésével,

Szili Petra

az antibiotikum-ellenállással kapcsolatos folyamatokkal foglalkozik.

Szűcs Diána

a DNS-hibajavítást,

Volford Bettina

a növényekben élő gombákat tanulmányozza. A PhD-hallgatókközül

Koós Krisztián

informatikus a mikroszkópia képfeldolgozási módszereit vizsgálja. A biológusok, mint

Molnár Árpád

, a növényi szelénérzékenységgel,

Molnár Benedek

a gátló-és serkentő agyi folyamatokkal,

Nyúl-Tóth Ádám

a mintázatfelismerő idegvégződésekkel,

Zajta Erik

a gombás fertőzésekkel foglalkozik.

Tudósok a tehetségekért

A konferencia díszvendége

Boros Józsefné Marcsik Antónia

, Antropológus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Embertani Tanszék korábbi Tanszékvezető Egyetemi Docense, az SZTE Sófi Alapítvány Kuratóriumának tagja. Olyan díszvendégek is részt vesznek a konferencián, mint

Vígh László

, akadémikus, egyetemi tanár (MTA SZBK, Biokémiai Intézet) és

Puskás László

, az MTA SZBK Funkcionális Genomika Csoport Vezetője, az Avicor Kft. és az Avidin Kft. Ügyvezető igazgatója.

Sófi József

, az alapítvány létrehozója 1990-ben ígéretes biológusként végzett a szegedi egyetemen, ám anyagi okokból el kellett hagynia a tudományos pályát. Vállalkozásokba kezdett, és megfogadta, hogy ha sikeres lesz, támogatni fogja a tehetséges hallgatókat, hogy ők ne kényszerüljenek a kutatói vagy oktatói pálya elhagyására. 2001-ben megalapította a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványt, amely kezdetben a biológushallgatók, majd 2006 óta a szegedi egyetem minden hallgatójának támogatását küldetésének tekinti.

Szegedi hallgatók a nagyvilágban

A Sófi-ösztöndíjas biológushallgatók kiemelkedő karriert mutattak fel az elmúlt tizenöt év során. Többek között itt érte el első sikereit a kétszeres Sófi-ösztöndíjas

Lipinszki Zoltán

molekuláris biológus, aki később Junior Prima Díjat is kapott.

Maróti Gergely

az Egyesült Államokból hazatérve rangos kutatócsoportot alapított Szegeden.

Szebeni Gábor, Marosi Máté, Walter Fruzsina

és

Kocsis Kitti

nemzetközileg is kiemelkedő tudományos eredményeket elérve öregbítette a Sófi-alapítvány hírnevét. A kétszeres Sófi-ösztöndíjas

Nagy László

az USA-ból jött haza és elnyerve az MTA Lendület programját, önálló kutatócsoportot hozott létre. Sófi József és alapítványa tehetséggondozó tevékenységét számos díjjal ismerték el, így 2008-ban Kármán Tódor-díjjal (a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb állami kitüntetés). Továbbá Sófi József 2007-ben megkapta a Szegedi Tudományegyetemért Mecénás díjat, 2011-ben az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mecénás díját, 2012-ben a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári díját és 2015-ben Szeged Város Közgyűlésének hivatalos kitüntetését, a Szegedért Emlékérmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.