Közélet

KSH: elindult a fiatalok nemzetközi vándorlását mérő kutatás, a YOUMIG

KSH: elindult a fiatalok nemzetközi vándorlását mérő kutatás, a YOUMIG

2017. március 2., csütörtök
KSH: elindult a fiatalok nemzetközi vándorlását mérő kutatás, a YOUMIG

Elindult a fiatalok nemzetközi vándorlását mérő kutatás, a YOUMIG, amelynek vezetését pályázaton a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyerte el - közölte a hivatal csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A 850 millió forintos összköltségű, az Európai Unió által finanszírozott projektben (YOUMIG - Improving Institutional Capacities And Fostering Cooperation To Tackle The Impacts Of Transnational Youth Migration) az egészségbiztosítási rendszer nyilvántartása alapján a legerőteljesebben érintett 15-34 év közötti fiatalok vándorlásának okait, valamint a migrációs, családalapítási és munkavállalási trendjeit tárják fel.

Dickmann Ádám

, a YOUMIG projekt vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a projekt egyik célja az, hogy a kis és közepes városok képessé váljanak a vándorlás okozta kihívások kezelésére. A fiatalok kivándorlása ugyanis súlyos emberi erőforrásbeli, elsősorban munkaerőpiaci hiányt okozhat, ugyanakkor a beáramló materiális transzferek (pl. hazaküldött pénzek) szempontjából is vizsgálandó jelenség. A KSH a sajtótájékoztatóra kiadott közleményében ismertette: eddig a magyarok el- és visszavándorlásának mérésére a hazai regiszterek és külföldi tükörstatisztikák szolgáltak. A YOUMIG keretében ezúttal nem csak a fiatalok migrációjával kapcsolatos statisztikai elemzéseket készítenek, a projekt kiterjed a résztvevő országok és intézmények eszköztárának és együttműködési csatornáinak fejlesztésére is. A kutatás elsősorban a migrációs folyamatokban közvetlenül érintett települések élén álló helyi döntéshozók számára nyújt támogatást és hasznos információkat, hogy az eredmények tükrében javítsák a fiatalok ki-, be- és visszavándorlásával összefüggő igazgatási funkciókat, szolgáltatásokat. A két és féléves projektben nyolc Duna menti ország (Németország, Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, Szerbia, Románia és Bulgária) 16 intézménye vesz részt, szakmai partnerek és partnerönkormányzatok is. A partnerségből adódó feladatokat Magyarországon Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata látja el. A projekt 2017 januárjában indult, 2019 június végéig tart, és nagyban épít egy korábbi, 2012-2014 közötti migrációs transznacionális együttműködési projekt eredményeire.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.