Közélet

Kósa: a Fidesz-frakció a strasbourgi bíróság döntésének megfellebbezését kezdeményezte

Kósa: a Fidesz-frakció a strasbourgi bíróság döntésének megfellebbezését kezdeményezte

2017. március 26., vasárnap
Kósa: a Fidesz-frakció a strasbourgi bíróság döntésének megfellebbezését kezdeményezte
Kósa Lajos

A Fidesz-frakció arra kérte a kormányt, hogy nyújtson be fellebbezést az Emberi Jogok Európai Bíróságának múlt heti ítélete ellen, amellyel elmarasztalta Magyarországot két bangladesi menekültkérelmének elutasítása miatt, és ragadjon meg minden jogi eszközt a döntés érvénytelenítéséért - mondta Kósa Lajos frakcióvezető a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Kósa Lajos

szerint a strasbourgi bíróság ezzel az ítéletével "messze-messze túlterjeszkedett minden létező határon". A bíróság "menekültnek titulálta" a két migránst - mondta -, pedig "semmi közük a menedékstátuszhoz", emellett "nem fogta le őket senki", csak nem engedték be őket Magyarországra, a nemzetközi szabályoknak megfelelően. "Ez tényleg agyrém", hogy a schengeni és dublini szabályok betartásáért büntetik meg Magyarországot - összegezte véleményét. Mindezek miatt a Fidesz-frakció arra kérte a kormányt, hogy fellebbezzen az ítélet ellen, és ragadjon meg minden jogi eszközt annak érdekében, hogy ezt a "jogi skandalumot" valamilyen módon meg lehessen szüntetni - közölte. Ha ez nem megy, akkor meg kell vizsgálni, hogyan lehet megszüntetni a strasbourgi bíróság joghatályát Magyarországon - tette hozzá. Magyarországon nem az garantálja az emberi jogokat, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága joghatálya itt jelenleg érvényes, hanem az, hogy Magyarország az alkotmányban és nemzetközi szerződésekben kötelezettséget vállalt az emberi jogok tiszteletben tartására - hangsúlyozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.