Közélet

Jogerősen tizennyolc évre ítélték a gázrobbanást okozó szolnoki nőt

Jogerősen tizennyolc évre ítélték a gázrobbanást okozó szolnoki nőt

2017. március 7., kedd
Jogerősen tizennyolc évre ítélték a gázrobbanást okozó szolnoki nőt

Jogerősen tizennyolc év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a szolnoki nőt, aki 2014 szilveszterén gázrobbanást okozott lakóházukban, ezzel életveszélyesen megsebesítve gyermekét és élettársát.

A táblabíróság a 36 esztendős vádlottat különös visszaesőként, több ember, részben 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A bíróság döntött arról, a nő nem bocsátható feltételes szabadságra, és le kell töltenie a korábbi elítéléséből származó teljes büntetést is. Az asszonyt 2003. december 16-án társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül 14 év fegyházbüntetésre ítélték, amiből 2013. február 26-án szabadult feltételes kedvezménnyel. Ezután ismerkedett össze a későbbi sértettel. A nő tudta, hogy a férfinak a fővárosban van felesége és két fia, ennek ellenére előbb közös lakást, majd házat béreltek. A hétköznapokon a férfi Szolnokon dolgozott, a hétvégéket pedig a feleségével Budapesten töltötte. 2014 őszén a házaspár kibékült egymással, azt tervezték, a következő nyáron a férfi felhagy szolnoki munkájával és visszaköltözik a fővárosba. December 30-án a férfi közölte, a szilvesztert nem akarja a Tisza-parti városban tölteni, visszamegy a családjához Budapestre. A vádlott ebbe nem tudott belenyugodni, elkeseredésében az öngyilkosság gondolatával foglalkozott, azt tervezte, gázzal mérgezi meg magát. A vádlott éjfél után eltávolította a fűtőtest gázcsövét. A kiáramló gáz nem sokkal később berobbant, majd ezt pár perc múlva újabb detonáció követte. A lakóházban tűz ütött ki. A felébredő férfi kimenekített a vádlottat és annak kisfiát az égő házból. A robbanás okozta tűzben mind a hárman súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek, több hónappal később maradandó fogyatékosságot szenvedve gyógyultak meg. Halálos szövődmény a szakszerű orvosi ellátás eredményeként nem alakult ki. A házat le kellett bontani. A táblabíróság döntésével enyhített az elsőfokú bíróság által kiszabott életfogytig tartó büntetésen. Az indoklás során elhangzott, a vádlott jogilag valóban az emberölés kísérletét valósította meg, de beszűkült tudatállapotában tulajdonképpen kiterjesztett öngyilkosságot követett el, amelyben maga is rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.