Bulvár

Gida boom a Vadasparkban

Gida boom a Vadasparkban

2017. március 3., péntek
Gida boom a Vadasparkban
Domestic goad kids - Capra hircus - in a farmyard

A Dél-alföldi tanya bemutatóhoz csatlakozó, tavaly felépített házi kecske karám sokak tetszését elnyerte, pontosan annak lakosai, amelyek – némi zoocsemege reményében – mindig készek a kapcsolatteremtésre. Az, hogy ők is jól érzik magukat, az is mutatja, hogy a tél végén a sorban születtek a kisgidák, olyannyira, hogy most már egy tucatot is meg lehet figyelni játékos ugrándozásuk közben a bemutatóban. Náluk kedvesebb és megkapóbb látványt a tavasz első napjaiban nehéz elképzelni, így a Vadaspark legifjabb lakóinak bemutatását velük kezdjük.

Az előző mondatból sejthető, hogy van más meglepetés is, de őket is sorra vesszük az elkövetkezendő híreinkben. Bízunk benne, hogy amilyen kemény volt a tél, annyira enyhe és kellemes lesz a tavasz, és sokaknak lesz kedve felkeresni a Vadasparkot, hogy megcsodálhassa annak legvirgoncabb lakóit! A kecske talán az egyik legszívósabb és legéletrevalóbb háziállatunk. Már évezredek óta társa az embernek. A régészeti leletek és genetikai bizonyítékok azt mutatják, hogy Közel-Keleten, egész pontosan a mai Irán területén háziasították 10-12 ezer évvel ezelőtt. A Zagrosz-hegységben élő bezoárkecske volt az őse, amely nevét arról a kőszerű képződményből kapta, amely a kérődzők gyomrában áll össze rostokból és szőrből. A bezoárkőnek csodálatos gyógyítóerőt tulajdonítottak hajdan, elsősorban a mérget volt képes magába szívni a hiedelmek szerint. Az első kecskéket valószínűleg nemcsak húsáért, tejéért, hanem kultikus célból is tartották. Eme utóbbi szerepét máig megőrizte, hiszen nem képzelhető ma sem el egy filmbéli boszorkányszeánsz bakkecske koponya nélkül a díszletek sorában! A kecskék persze ártatlanok mindebben, és az, hogy egyes területeken valósággal átkozzak őket, az is az ember felelőtlenségének köszönhető. Ugyanis szinte mindent lelegelnek, még a fák lomblevelei sincsenek biztonságban tőlük. Nem egy szigetet rágtak tarra, ahol partra tették őket, hogy szabadon szaporodjanak a későbbi hajósok ellátmányának biztosítására…természetesen ez hiba volt, amelynek a helyi ökoszisztémák látták kárát.

Márciusi programkavalkád

Ébred a természet, az egyre több napsütés hatására dagadnak, majd fakadnak a rügyek, előbújnak az eddig pihenő állatok is. Lassan elkezd zöldülni a Vadaspark erdeje, egyre aktívabb életet élnek állat lakói is. Napról napra egyre több látogató keresi, s találja kedvenceit már a külső kifutókban. Hamarosan indul a rendezvények sora is, mégpedig március 19-én, vasárnap egy családi nappal, március 22-én, szerdán óvodás és iskolás csoportoknak szóló tanulságos játékos vetélkedővel – ez utóbbi alkalommal a csoportos gyermekbelépő felét kell csak a 14 év alatti résztvevőknek kifizetni, mert a másik felét a Szegedi Vízmű Zrt. állja. Mindkét eseményen a víz világnapjához kapcsolódóan lehet majd vízi-, vízparti állatokat simogatni, kézbe venni, a vízszennyezést bemutató látványos kísérletekben részt venni, sőt egy óriási, a vízi élővilág sokszínűségét, a vadasparki aszfaltúton, krétával bemutató kép készítésében is közreműködni. Március 15-től, részben megújított kínálattal indul a látványos állatbemutatókat, etetéseket felvonultató Zoo Típusú program is, amelyet a belépő megváltását követően, hétfő kivételével minden nap, bárki ingyen megtekinthet. Természetesen ekkorra már kinyitnak szolgáltató létesítményeink is, mint a büfé, illetve az ajándékbolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.