Bulvár

Elítélték a nagyfai fogolyzendülés vádlottjait

Elítélték a nagyfai fogolyzendülés vádlottjait

2017. március 13., hétfő
Elítélték a nagyfai fogolyzendülés vádlottjait
biro_birosag_jogasz_ugyved

Felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláshelyen 2015 őszén történt fogolyzendülés hét iraki és két szíriai vádlottját hétfőn a Szegedi Törvényszék.

Nyolc vádlottat egy év, egyet tizenhét hónap - végrehajtásában két évre felfüggesztett - börtönre ítélt a bíróság. A korábban embercsempészés miatt elítélt szerbiai tizedrendű vádlottat tizenhét hónap végrehajtandó börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság. Az előzetes letartóztatásban lévő férfi néhány nap múlva kitölti a kiszabott büntetést. A hatodrendű vádlott kivételével - aki időközben oltalmazott státust kapott - a bíróság valamennyi férfit két évre kiutasította Magyarország területéről. A nagyfai büntetés-végrehajtási intézet érintett körletében 2015 októberében 71 fogvatartott volt, többségüket tiltott határátlépés után vették őrizetbe, vagy kitoloncolásra vártak, miután határzár tiltott átlépése miatt kiutasították őket. A körletben október elejétől - mivel a kitoloncolásokat nem lehetett végrehajtani - egyre nőtt a feszültség. Október 22-én éjszaka az egyik zárkánban nyolcan elhatározták, hogy elbarikádozzák magukat és éhségsztrájkba kezdenek, felmerült köztük a közös öngyilkosság lehetősége is. A lecsavarozott emeletes ágyakat felfeszítették, kettétörték és a bútorokkal eltorlaszolták a befelé nyíló zárkaajtót. A történteket a másnap reggeli körletellenőrzés során vették észre az őrök. A rendőrök és a büntetés-végrehajtási intézet vezetői tárgyalni kezdtek a fogvatartottakkal, akik azt szerették volna elérni, hogy szabadon távozhassanak. A zendülés híre gyorsan elterjedt, és folyamatos hangoskodás, kiabálás kezdődött a többi szektorban is. Egy másik zárkában két fogvatartott kézzel, illetve székkel kitörte az ablakokat, egy másik zárkában szintén összetörték az ablak- és ajtóüvegeket, valamint megrongálták a fűtésrendszert, a kiömlő víz miatt pedig az egész körletet áramtalanítani kellett. A rongálás több százezer forintos kárt okozott. A zendülés továbbterjedésének megakadályozása érdekében jelentős rendőri és büntetés-végrehajtási erőket vezényeltek a helyszínre, és a részleges riadót is elrendeltek. A folyamatos tárgyalások hatására az intézetben enyhült a feszültség, este tíz óra után pedig a zendülés kiindulópontjául szolgáló zárka eltorlaszolását is megszüntették. A tárgyalásra csupán a korábban embercsempészés bűntette miatt jogerősen egy év, végrehajtásában három évre felfüggesztett börtönre és kiutasításra ítélt tizedrendű vádlottat, egy szerbiai férfit vezették elő. A többi vádlott, miután tavaly februárban megszüntették az előzetes letartóztatását, ismeretlen helyre távozott. Az ítélet a szerbiai férfi esetében jogerőre emelkedett, több vádlott védője azonban felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.