Kultúra

Élete volt a színház - búcsút vettek Galkó Bencétől + FOTÓK

Élete volt a színház - búcsút vettek Galkó Bencétől + FOTÓK

2017. március 1., szerda
Élete volt a színház - búcsút vettek Galkó Bencétől + FOTÓK
galko_bence_bucsuztatasa007kf

Életének 64. évében, súlyos betegség után hunyt el Galkó Bence, a Szegedi Nemzeti Színház művésze. A család, a barátok, idősebb és fiatalabb pályatársak búcsúztatták őt szerda este a Kisszínházban.

Azért éppen ezt a napot választották

Galkó Bence

búcsúztatásául, mert a színművész, aki egy rövid megszakítást leszámítva 35 évig játszott a szegedi teátrum deszkáin, február 29-én töltötte volna be 65. életévét.

Gyüdi Sándor

, a színház főigazgatója emlékező beszédében elmondta, a színész február 11-én premierre készülve, az öltözőjében lett rosszul, már nem tudták megmenteni. "Élete volt a színház" - fogalmazott, ezért is hagyta meg családjának és barátainak, hogy ne szomorkodjanak, hagyják el a gyász hagyományos formáját, inkább a vidám történetekre emlékezzenek. A Kisszínházban ezért magyar költők verseivel búcsúztak tőle, miközben kivetítőn színházi pillanataiból készült képválogatás futott.

Sándor János

rendező utolsó levelét intézte barátjához, egy közös élménnyel búcsúzott. Elmondta, Galkó Bence számára a szegedi színház új otthont jelentett, még ha négy évre el is kellett hagynia a várost szakmai viták miatt. "Vérbeli komédiás", aki "hihetetlenül igényes a színházi munkában" - folytatta. Két szenvedélye volt: a Balaton és a teátrum, utóbbinak egyenesen mindenese volt, hiszen nemcsak játszott, hanem rendezett és díszletet is tervezett.

Borovics Tamás

volt tanítványaként is búcsúzott a színművésztől, akit szerinte még betegen sem hagyott cserben humorérzéke. "Ha éppen nem volt dolga, keresett magának", kollégáit, tanítványait, barátait sosem hagyta cserben. Minden premierre elment, és véleményt is megfogalmazott az előadásokról, ha kérték rá. Borovics szerint Galkó Bence arra tanított, hogy az élet szép, s vele ezután is mindenhol jelen lesz, még az elszívott cigarettáiban is. A búcsúztatáson testvére,

Galkó Balázs

játszott utolsóként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.