Közélet

Az Európai Bizottság hatékonyabbá tenné az uniós antitrösztszabályokat

Az Európai Bizottság hatékonyabbá tenné az uniós antitrösztszabályokat

2017. március 22., szerda
Az Európai Bizottság hatékonyabbá tenné az uniós antitrösztszabályokat

Az Európai Bizottság új előírásokkal kívánja elérni, hogy a tagállami versenyhatóságok hatékonyabban tudják érvényesíteni az uniós antitrösztszabályokat - mondta az unió versenyjogi biztosa szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Margrethe Vestager

kijelentette: a tagállami versenyhatóságok pozícióját kívánják erősíteni, azt szeretnék, hogy azok képesek legyenek független döntéshozatalra, hatékony és közös eszköztárral rendelkezzenek a jogsértések megszüntetése és szankcionálása érdekében. A nemzeti hatóságoknak olyan eszközökkel kell rendelkezniük, amelyek az uniós antitrösztszabályok megsértése esetén lehetővé teszik az arányos és elrettentő erejű szankciók kiszabását, arra kell ösztönözniük a vállalatokat, hogy szolgáltassanak bizonyítékot a jogellenes kartelltevékenységről, valamint rendelkezniük kell a bizonyítékok beszerzéséhez szükséges valamennyi hatáskörrel, például a mobiltelefonon, laptopon és táblagépen tárolt adatok lekérdezésének jogával. A bizottság közleményében kiemelték, a nemzeti versenyhatóságok eredményes fellépése hozzájárul a piac valódi egységéhez, előmozdítja a piaci versenyt, a munkahelyteremtést és a növekedést. A bizottság minden egyes nemzeti versenyhatósággal szorosabbra fogja fűzni partneri kapcsolatait, hogy előmozdítsa az egységes piac működését, ami egyaránt szolgálja az európai fogyasztók és vállalkozások érdekeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.