Egészség

Az emberek két százalékát érinti a borderline személyiségzavar

Az emberek két százalékát érinti a borderline személyiségzavar

2017. március 4., szombat
Az emberek két százalékát érinti a borderline személyiségzavar

A népesség mintegy két százalékát érinti a borderline személyiségzavar - mondta Keresztes Zoltán pszichiáter az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

A pszichiáter elmondta, hogy a személyiségzavar "szélsőséges szeszélyességet" okoz a betegeknél, ami gyakori hangulatingadozásokkal, alacsony feszültségtűréssel jár. "Ők azok az emberek, akik nagyon hirtelen fölpattannak helyzetekből és jól becsapva maguk mögött az ajtót, kilépnek onnan (...), nem gondolva a következményekre, és nagyon nehezen kezelik a feszültségeiket" - tette hozzá. Az ebben a betegségben szenvedők - a szakember szavai szerint - nehezen definiálják önmagukat és helyüket a világban. A kialakulásban ugyan számít a genetikai háttér, de nem csak az, hiszen a korai személyiségfejlődésben szerepet játszó tényezők akár nagyobb súllyal eshetnek latba. A betegség szempontjából ezért hangsúlyos a gyermek első négy-öt éve, és ezen belül is az, hogy az anya mennyire tud megfelelni a különböző igényeknek. Hozzátette, hogy az anyának ebben az időszakban érzelmileg elérhetőnek és végig érdeklődőnek kell lennie. Keresztes Zoltán szerint a betegség gyógyítható, de csak nehezen, ugyanakkor a páciensek 10-12 százalékánál spontán gyógyulás is megfigyelhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.