Írjon nekünk

Közélet

Aki mindig színész volt – Kátó Sándorra emlékeztek Algyőn + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

kato_sandor_emlekest_algyo_17-03-19

Március 14-én este a Móra Ferenc Népszínház Egyesület, valamint az Algyői Faluház és Könyvtár szervezésében a tavalyi év végén elhunyt Kátó Sándorra emlékeztek barátai és tisztelői az Algyői Faluházban. Az emlékesten a 2007-ben készült, Becan Aurel rendezte portréfilmből választott részletek és kerekasztal-beszélgetések által idézték meg Kátó Sándor arcait: a színészt, a rendezőt, a sportolót.

Az est moderátora, Pusztai Virág először Tóth Károly alkotmányjogásszal és Bene Zoltánnal, a Móra Ferenc Népszínház Egyesület titkárával beszélgetett. Tóth Károlyt több évtizedes baráti szálak fűzték Kátó Sándorhoz, jelen volt a Népszínház alapításánál, 1998. március 14-én, s később csaknem valamennyi bemutatóját látta a társulatnak. Fölidézte ismeretségük kezdetét, mikor Kátó Sándor még szegedi kőszínházi színészként szavalt több egyetemi rendezvényen. „Nehezen találtunk verset mondó színészt egy délben esedékes doktoravatásra – mesélte. – Mert a színészek többsége este hét óra után színész. Aztán jött Sándor és mindenfajta ellentételezés nélkül mondta a verset délben, délelőtt, délután. Akkor is, mindig is színész volt.” Mint Tóth Károly elárulta: még horgászás közben is – sokat horgásztak ugyanis együtt az elmúlt esztendőkben. Bene Zoltán, aki egy évtizeden keresztül volt Kátó Sándor közeli munkatársa, a színész-rendező felelősségérzetét és elhivatottságát emelte ki: a felelősséget, amit a nemzete, az övéi iránt érzett és azt a hallatlanul erős küldetés-, egyben hivatástudatot, amely meghatározta és vezérelte a tetteit.

Az újabb beszélgetés előtt Bakos András Lengőborda című, Kátó Sándor mint bokszedző ihlette írását olvasta föl, majd Oltványi Dáviddal együtt a sportolóról, az ökölvívóról beszélgettek Pusztai Virággal. Bakos András Sándor keze alatt kezdett bokszolni, Oltványi Dávid pedig az utódja az Algyői Sport Kör boksz szakosztályának élén. A többszörös román bajnok, Balkán-bajnok és Európa Bajnokságon ezüstérmet szerzett későbbi színészt egész életén végigkísérte a sport, az ökölvívás. „Ez egy tiszta sport – emelte ki Oltványi. – Az számít, amit a ringben teszel.”

Ezt követően Dubecz György, a Népszínház társulati tagja olvasott föl egy részletet Kátó Sándor Porond című könyvéből, majd Gál Boglárka, Pál Anita és Ádok Róbert részvételével az utolsó kerekasztal-beszélgetés a rendező és a jövő körül forgott. Gál Boglárka, a Móra Ferenc Népszínház Egyesület új elnöke, Kátó Sándor utódja az elnöki poszton az Egyesület terveiről beszélve kiemelte, mostantól élesebben válik szét az egyesületi és a művészeti munka, mint korábban, amennyiben az egyesület ügyeit (pályázatok, adminisztráció stb.) Gál Boglárka és Bene Zoltán végzik, a művészeti kérdésekben Ádok Róbert az illetékes, akinek Pál Anita segít. Mindhárman szeretetetteljes szavakkal emlékeztek az eltávozott művészeti vezetőre és kijelentették, hogy magukra nézve kötelező érvényűnek tekintik örökségének továbbvitelét, a Népszínház eredeti céljai szerinti működtetését.

Ádok Róbert beszélt az április 21-i új bemutatóról is: Aldo Nicolaj három egyfelvonásos abszurd vígjátékát adják elő Pár-kapcsolat címen, a választás pedig azért esett erre a produkcióra, mert ezt a három darabot annak idején Kátó Sándor a marosvásárhelyi Szent-györgyi István Színművészeti Akadémián, egy vizsgaelőadáson állította színpadra. Ádok elmondta még, hogy az ősz folyamán meghallgatásokat is hirdet a Népszínház, hogy új társulati tagokat tudjon bevonni a munkába. Végezetül azt is megtudhatták az emlékezők, hogy a Móra Ferenc Népszínház Egyesület létre kívánja hozni a Kátó Sándor Alapítványt emlékének, szellemi hagyatékának ápolására, a határon túli színházi tájolás, a sport és a színművészet, valamint a tehetséges fiatalok támogatására. Az Egyesület százezer forintot ajánlott föl erre a célra, de további fölajánlásokat is várnak, (erről részletes tájékoztatás a e-mail-címre írott levélben kérhető).

Az est Vári Fábián László Útban Törökország felé című versével zárult, melyet Pál Anita mondott el.

A rendezvényről ITT érhetőek el további fotók.

Bene Zoltán

Hírzóna

Idén is átadják a Tömörkény-díjat Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

December 13-án, pénteken, a Fekete házban.

Tovább olvasom

Hírzóna

Örmény és francia adventet rendeznek a Vakok klubjában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

December 13-án, pénteken.

Tovább olvasom

Hírzóna

Mórahalomra érkezik az iparkamara vándorkiállítása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

25 éves a szervezet.

Tovább olvasom

Aktuál