Közélet

A csehországi magyarok megemlékeztek a szabadságharc évfordulójáról

A csehországi magyarok megemlékeztek a szabadságharc évfordulójáról

2017. március 11., szombat
A csehországi magyarok megemlékeztek a szabadságharc évfordulójáról

A cseh- és morvaországi magyarok szombat délután Prágában emlékeztek meg az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulójáról.

A nemzeti ünnep alkalmából a Cseh- és a Morvaországi Magyarok Szövetsége, valamint más csehországi magyar szervezetek képviselői, illetve a prágai magyar nagykövetség diplomatái Pető Tibor nagykövettel az élen koszorúkat és virágokat helyeztek el II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem prágai emléktáblájánál a Kisoldali téren (Malostranské námestí). A Rákóczi-emléktábla az 1989-es rendszerváltás óta hagyományos helye a csehországi központi március 15-i ünnepségeknek. A megemlékezés a belvárosi Görgey Artúr emléktáblánál ért véget. A szabadságharc nagy hadvezére és a neves vegyész, aki egykoron a Károly Egyetem diákja volt és a Moldva-parti metropolisban nősült, 2012 májusban kapott emléktáblát Prágában. Az ünneplők között nagy számban voltak szlovákiai, magyarországi, erdélyi és vajdasági magyar fiatalok is, akik a prágai Ady Endre Diákkör (AED) meghívására a már hagyománnyá vált "márciusi bulira" érkeztek a cseh fővárosba. Az AED idén ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját, és az egykori Csehszlovákia területén ez a legrégebben működő magyar diákklub. Az elhangzott szónoklatok méltatták az 1848/1849-es forradalmi események történelmi jelentőségét, illetve azok mához szóló üzenetét. Március 15. alkalmával megemlékezéseket tartanak a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének néhány helyi szervezetében is, többnyire klubrendezvények formájában. A dél-morvaországi Brünnben szerdán ebből az alkalomból megkoszorúzzák a magyar jakobinusoknak a Spilberk várbörtön falán lévő emléktábláját. A brünni megemlékezés társrendezője a Kazinczy Ferenc Diákklub. Csehországban a 2011-es népszámláláskor mintegy tízezren vallották magukat magyarnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.