Közélet

NGM-államtitkár: a munkahelyvédelmi akció mintegy 500 milliárd forintot hagyott a munkaadóknál

NGM-államtitkár: a munkahelyvédelmi akció mintegy 500 milliárd forintot hagyott a munkaadóknál

2017. február 27., hétfő
NGM-államtitkár: a munkahelyvédelmi akció mintegy 500 milliárd forintot hagyott a munkaadóknál
Cseresnyés Péter30

A munkahelyvédelmi akció 2013-as indulása óta mintegy 500 milliárd forint maradt a munkaadóknál, 2016-ban a programban körülbelül 900 ezer munkavállaló dolgozott - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért és képzésért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Cseresnyés Péter

hozzátette: a munkáltatók a hátrányos helyzetű - 55 év feletti, tartósan munkanélküli, szakképzettséggel nem rendelkező, mezőgazdaságban dolgozó - munkavállalók foglalkoztatása után 2013-ban 97 milliárd, 2014-ben közel 125 milliárd, 2015-ben 130 milliárd, tavaly pedig 142 milliárd forint munkahelyvédelmi kedvezményt vettek igénybe. A munkaadók a programban elérhető kedvezményeket a legnagyobb mértékben az 55 év felettiek foglalkoztatásánál használták fel, 2016-ban havonta átlagosan 340 ezer 55 év feletti munkavállaló foglalkoztatását segítette a program. A másik kiemelkedő csoport pedig a 25 év alattiak voltak, tavaly havonta 170 ezer fiatal után tudták igénybe venni a kedvezményeket a munkáltatók. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiatalok foglalkoztatási rátája közel 30 százalékra emelkedett, miközben ez az arány 2010-ben a 20 százalékot sem érte el. Azt is felidézte, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája 2010-ben még közel 30 százalékon állt, mára 11,1 százalékra csökkent. Cseresnyés Péter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által hétfőn közölt 2016. november-2017. januári foglalkoztatási adatokról elmondta: miközben a versenyszférában továbbra is jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma, a közfoglalkoztatottak száma 17 ezerrel csökkent. Ez azt jelenti, hogy a versenyszféra továbbra is nagyobb mértékben veszi fel a munkavállalókat. Az államtitkár szerint a közfoglalkoztatásban tapasztalható csökkenés vélhetően azt mutatja, hogy az ebből a kategóriából kikerülő emberek az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedtek el. Cseresnyés Péter kiemelte: 4,3 százalékon áll a munkanélküliségi ráta, ezzel Magyarország továbbra is Németország és Csehország mögött a harmadik helyen áll az európai uniós államok munkanélküliségi mutatóit összehasonlítva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.