Kultúra

Megnyílt a Sissiről szóló részleg a bécsi panoptikumban

Megnyílt a Sissiről szóló részleg a bécsi panoptikumban

2017. február 5., vasárnap
Megnyílt a Sissiről szóló részleg a bécsi panoptikumban

Vasárnaptól a nagyközönség előtt is megnyílt az Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról, Sissiről szóló részleg a bécsi Madame Tussauds panoptikumban, a különleges tárlat Sissi (Sisi) születésének 180. évfordulója alkalmából készült.

A bécsi Práter területén lévő panoptikum

Sissi

egy napját mutatja be, egyebek mellett illatokkal, ízekkel, tapintható élményekkel és 3D-animációkkal. A tárlat a múzeum 2011-es megnyitása óta a legnagyobb önálló installáció. A tárlaton Sissi korára legjellemzőbb hétféle illat érezhető, többek között a kávéházaké és a bécsi utcáké. Hologramos technikával Sissi szépítkező szokásait, és az udvari ceremóniák rendjét mutatják be. Mintegy 100 darab tortautánzatot pedig négy hónapon át készített egy walesi művész. A csaknem egy éven át tervezett tárlat koncepcióját az angol Adventurous Creative Agency ügynökség csapata valósította meg. A megnyitón

I. Ferenc József

és

Erzsébet

ükunokája,

Leopold Altenburg

színész és rendező a tárlat egyik különlegességének nevezte, hogy Sissi életének ellentétes oldalait is bemutatják, az öntudatos és szép uralkodót és a fia,

Rudolf

halála után összetört császárnét. "Számomra Sissi elsősorban magánember és családanya" - mondta Altenburg. "Sissi életét korhűen, kendőzetlenül és giccstől mentesen ábrázoljuk" - mondta Arabella Kruschinski, a panoptikum igazgatója. Ismertetése szerint a mintegy 90 négyzetméteres kiállítóhelyiségben nemcsak a romantikus uralkodónőt, hanem az eddig ismeretlen melankolikus Sissit is bemutatják. Úgy vélte, hogy Sissin kívül alig van olyan női történelmi személyiség, aki körül ennyire sok mítosz kering, mint körülötte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.