Közélet

Matteo Renzi lemondott a balközép Demokrata Párt főtitkári tisztségéről

Matteo Renzi lemondott a balközép Demokrata Párt főtitkári tisztségéről

2017. február 19., vasárnap
Matteo Renzi lemondott a balközép Demokrata Párt főtitkári tisztségéről

Matteo Renzi hivatalosan is benyújtotta lemondását a kormányzó Demokrata Párt (PD) főtitkári tisztségéről vasárnap a tömörülés Rómában tartott országos gyűlésén. Hangsúlyozta, hogy ez nem visszavonulását jelenti, ellenkezőleg, újra indul a párt vezetői posztjáért.

Matteo Renzi

kijelentette, azt senki sem kérheti tőle, hogy ne induljon újra a főtitkári posztért. Hozzátette: nem egyetlen ember eltávolítása oldja meg a PD problémáit. "Jogotok van legyőzni, de nincsen jogotok megsemmisíteni" - mondta pártbeli ellenfeleinek. Szavait a PD baloldali szárnyához intézte, amely régóta nyíltan ellenzi Matteo Renzi politikáját. A Renzi-ellenes csoportot a PD baloldali politikusai,

Pier Luigi Bersani

volt főtitkár és

Massimo D'Alema

volt kormányfő vezeti, akik azt követelik, hogy a decemberi népszavazáson megbukott Matteo Renzi ne csak a PD főtitkári székéből távozzon, hanem a párt életéből is, különben ők lépnek ki a pártból. A pártgyűlés végül szakítás nélkül ért véget, de Pier Luigi Bersani újságíróknak azt mondta, Matteo Renzi beszédével "falat emelt" a pártban. Hozzátette: ha ezek után az olasz jobboldal nyeri a következő parlamenti választást, tudni fogja, kiket tartson ezért felelősnek. Matteo Renzi lemondása miatt a pártnak tisztújító kongresszust kell tartania, mégpedig - a PD szabályzata szerint - a következő négy hónapon belül. A dátum kijelölésére a PD keddi vezetőségi ülésén a kongresszust előkészítő bizottság alakul. A baloldali szárny máris jelezte, hogy nem kíván részt venni a kongresszuson, de az sem kizárt, hogy ellenjelöltet állítanak. Elemzők szerint Matteo Renzinek éppen a kongresszus mielőbbi összehívása volt a célja, ami reményei szerint megerősíti őt a párt élén, hogy így egy előrehozott parlamenti választáson a PD miniszterelnök-jelöltjeként indulhasson. Matteo Renzi már akár ősszel előrehozott választásokat tartana. Lemondásával nyomást gyakorolt pártbeli ellenzékére is: vagy maradnak és elfogadják politikai vezetését, vagy magukra vállalják a szakadás felelősségét. Matteo Renzi 2013 decembere óta vezeti a PD-t. A párt Pier Luigi Bersani főtitkárral a 2013-as parlamenti választásokon több mint 25 százalékot szerzett, a 2014-es európai parlamenti választásokon pedig - akkor már Renzivel főtitkárként - több mint negyven százalékot. A PD baloldali szárnya nem titkolta, hogy Matteo Renzi reformjai ellen szavazott a decemberi népszavazáson, amely a miniszterelnök lemondásához vezetett. A PD belső feszültségei a felmérések szerint tovább gyengítették a pártot, amely jelenleg a második legnagyobb Olaszországban az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) mögé szorulva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.