Közélet

20% alatti részvétellel zárult az algyői népszavazás (FRISSÍTVE)

20% alatti részvétellel zárult az algyői népszavazás (FRISSÍTVE)

2017. február 26., vasárnap
20% alatti részvétellel zárult az algyői népszavazás (FRISSÍTVE)
algyo_nepszavazas01_gs

Összesen 4409 választásra jogosult lakos él Algyőn, közülük több mint 800-an járultak az urnák elé vasárnap, azaz 20% alatt maradt a részvételi arány. Előzetesen senki sem számít magas részvételre, hiszen egy vegyi üzem tervezett építéséről mondhatnak véleményt a helybéliek, ám a beruházó néhány nappal a referendum előtt bejelentette, nem építi meg a gyárat a településen.

Húsz százalék alatt maradt a részvétel, azaz érvénytelen az algyői népszavazás - tájékoztatott

Varga Ildikó

jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője. A település honlapja szerint végül 832 fő jelent meg, ami 18,87%-os részvételt jelent. Igen szavazatokból 427 érkezett, míg a nem szavazatok száma 402-t tett ki. Érvénytelen szavazat is akadt, három darab. A szabályozás szerint a helyi népszavazás érvényes, ha a választópolgárok több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Ennek értelmében a helyi népszavazás érvénytelen.

Korábban írtuk:

„Akarja-e Ön, hogy a K&P Chem Kft. az Algyő 01747/9 helyrajzi számú ingatlanon háztartás-vegyipari alapanyagokat előállító üzemet létesítsen?” – erről a kérdésről mondhatnak véleményt a Szegedhez közeli nagyközségben. A névjegyzékben 4409 választópolgár szerepel, őket négy szavazókörben várják, a faluházban, a sárga, fehér, valamint a zöld iskolában. A referendum részvételi adatait a

nagyközség honlapján

is nyomon lehet követni, ennek tanúsága szerint a szavazókörök reggel 6 órás megnyitásától 7 óráig mindössze 30 lakos vett részt a népszavazáson, a 9 órás adatok szerint összesen 141 személy voksolt, 11 óráig pedig 340-en. A délután egy órás adatok azt mutatják, hogy addig 445-en szavaztak, azaz a választásra jogosultak több mint 10%-a, három óráig pedig 611-en jelentek meg a szavazókörökben. Az urnazárás előtti utolsó részvételi adatok szerint 17.30-ig 782-en adták le szavazataikat, ami 17%-a a választásra jogosultaknak. Mivel korábban kiderült, hogy a görög cég más helyszínt keres, nem várható magas részvétel, a népszavazás eredménye pedig semmit sem befolyásol. A referendum akkor lehet érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele voksol érvényesen, eredményes népszavazásról pedig akkor beszélhetünk, ha az érvényes szavazatoknak több mint a fele azonos választ ad. „Hát ha már van ki van fizetve, elgyüttem” – így köszöntötte a faluháznál lévő szavazókörnél egy férfi

Turdéli Sándorné Borikát

. Ott egyébként már a reggel ható órai nyitáskor voltak szavazók, egy csoport tagjai mielőtt síelni indultak volna, voksoltak. Borika néni kifejtette, fontos részt venni minden szavazáson, ezért is jött el, de a kampány nem nyerte el a tetszését, így egy idő után nem is követte a fejleményeket. Szerinte egyébként nem jó ötlet egy vegyi üzemet az iskolához közel felépíteni, vagyis nem támogatta a beruházást. Egy másik asszony is hasonló véleményen volt, mint mondta, ő ugyan nem hiszi el, hogy odébbállt a befektető, hiszen bármit mondhatnak. „Nem volt jól eladva ez az egész. Más lett volna, ha a polgármester kezdeményezte volna ezt a szavazást, mert akkor mindenki mellette állt volna, így pedig nagyon nehéz lesz többséget szerezni” – fogalmazott

Loydl Péter

.

Molnár Mária

szerint nagyon fontos, hogy éljenek az emberek a választójogukkal, és bár tudta, hogy a befektető elállt attól, hogy Algyőn építse meg az üzemet, úgy gondolta, igenis elmondja a véleményét, jelen esetben egy x behúzásával. Ahogy

megírtuk

, a háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó K&P Chem Kft. eláll a projekt Algyőn való megvalósításától, amiről a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) február 20-án, azaz a helyi népszavazás előtt hat nappal értesítette az önkormányzatot.

A képviselő-testület még tavaly december közepén döntött a népszavazás kiírásáról

, ami több mint 2,7 millió forintba kerül. Ezt a tavalyi határozatát vonta vissza csütörtöki

rendkívüli ülésén

a képviselő-testület többsége, azt szerették volna elérni, hogy ne tartsák meg a vasárnapi népszavazást, s a határozat visszavonásáról a Szegedi Törvényszéket is tájékoztatták.

Varga Ildikó

jegyző törvényességi kifogással élt a testületi ülésen, azt mondta, törvénytelen lenne lefújni a referendumot, és jelezte azt is, hogy csak a Szegedi Törvényszék dönthetett volna a helyi népszavazás okafogyottság miatti törléséről, ám a jogszabályi határidőkből már kicsúsztak.

A bíróság is megerősítette

, hogy a hatályos jogszabályok alapján a képviselő-testület bizottsága, valamint tagjai a helyi népszavazás elrendeléséig vonhatják vissza az általuk benyújtott helyi népszavazási kezdeményezést. A törvény ezen túlmenően nem tartalmaz a kezdeményezés visszavonására vonatkozó rendelkezéseket. A törvényszéknek így nincs hatásköre arra, hogy a képviselő-testület határozata alapján érdemben eljárjon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.