20% alatti részvétellel zárult az algyői népszavazás (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

algyo_nepszavazas01_gs

Összesen 4409 választásra jogosult lakos él Algyőn, közülük több mint 800-an járultak az urnák elé vasárnap, azaz 20% alatt maradt a részvételi arány. Előzetesen senki sem számít magas részvételre, hiszen egy vegyi üzem tervezett építéséről mondhatnak véleményt a helybéliek, ám a beruházó néhány nappal a referendum előtt bejelentette, nem építi meg a gyárat a településen.

Húsz százalék alatt maradt a részvétel, azaz érvénytelen az algyői népszavazás – tájékoztatott Varga Ildikó jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője. A település honlapja szerint végül 832 fő jelent meg, ami 18,87%-os részvételt jelent. Igen szavazatokból 427 érkezett, míg a nem szavazatok száma 402-t tett ki. Érvénytelen szavazat is akadt, három darab. A szabályozás szerint a helyi népszavazás érvényes, ha a választópolgárok több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Ennek értelmében a helyi népszavazás érvénytelen.

Korábban írtuk:

„Akarja-e Ön, hogy a K&P Chem Kft. az Algyő 01747/9 helyrajzi számú ingatlanon háztartás-vegyipari alapanyagokat előállító üzemet létesítsen?” – erről a kérdésről mondhatnak véleményt a Szegedhez közeli nagyközségben.

A névjegyzékben 4409 választópolgár szerepel, őket négy szavazókörben várják, a faluházban, a sárga, fehér, valamint a zöld iskolában. A referendum részvételi adatait a nagyközség honlapján is nyomon lehet követni, ennek tanúsága szerint a szavazókörök reggel 6 órás megnyitásától 7 óráig mindössze 30 lakos vett részt a népszavazáson, a 9 órás adatok szerint összesen 141 személy voksolt, 11 óráig pedig 340-en. A délután egy órás adatok azt mutatják, hogy addig 445-en szavaztak, azaz a választásra jogosultak több mint 10%-a, három óráig pedig 611-en jelentek meg a szavazókörökben. Az urnazárás előtti utolsó részvételi adatok szerint 17.30-ig 782-en adták le szavazataikat, ami 17%-a a választásra jogosultaknak.

Mivel korábban kiderült, hogy a görög cég más helyszínt keres, nem várható magas részvétel, a népszavazás eredménye pedig semmit sem befolyásol. A referendum akkor lehet érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele voksol érvényesen, eredményes népszavazásról pedig akkor beszélhetünk, ha az érvényes szavazatoknak több mint a fele azonos választ ad.

„Hát ha már van ki van fizetve, elgyüttem” – így köszöntötte a faluháznál lévő szavazókörnél egy férfi Turdéli Sándorné Borikát. Ott egyébként már a reggel ható órai nyitáskor voltak szavazók, egy csoport tagjai mielőtt síelni indultak volna, voksoltak. Borika néni kifejtette, fontos részt venni minden szavazáson, ezért is jött el, de a kampány nem nyerte el a tetszését, így egy idő után nem is követte a fejleményeket. Szerinte egyébként nem jó ötlet egy vegyi üzemet az iskolához közel felépíteni, vagyis nem támogatta a beruházást. Egy másik asszony is hasonló véleményen volt, mint mondta, ő ugyan nem hiszi el, hogy odébbállt a befektető, hiszen bármit mondhatnak. „Nem volt jól eladva ez az egész. Más lett volna, ha a polgármester kezdeményezte volna ezt a szavazást, mert akkor mindenki mellette állt volna, így pedig nagyon nehéz lesz többséget szerezni” – fogalmazott Loydl Péter. Molnár Mária szerint nagyon fontos, hogy éljenek az emberek a választójogukkal, és bár tudta, hogy a befektető elállt attól, hogy Algyőn építse meg az üzemet, úgy gondolta, igenis elmondja a véleményét, jelen esetben egy x behúzásával.

Ahogy megírtuk, a háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó K&P Chem Kft. eláll a projekt Algyőn való megvalósításától, amiről a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) február 20-án, azaz a helyi népszavazás előtt hat nappal értesítette az önkormányzatot. A képviselő-testület még tavaly december közepén döntött a népszavazás kiírásáról, ami több mint 2,7 millió forintba kerül. Ezt a tavalyi határozatát vonta vissza csütörtöki rendkívüli ülésén a képviselő-testület többsége, azt szerették volna elérni, hogy ne tartsák meg a vasárnapi népszavazást, s a határozat visszavonásáról a Szegedi Törvényszéket is tájékoztatták.

Varga Ildikó jegyző törvényességi kifogással élt a testületi ülésen, azt mondta, törvénytelen lenne lefújni a referendumot, és jelezte azt is, hogy csak a Szegedi Törvényszék dönthetett volna a helyi népszavazás okafogyottság miatti törléséről, ám a jogszabályi határidőkből már kicsúsztak. A bíróság is megerősítette, hogy a hatályos jogszabályok alapján a képviselő-testület bizottsága, valamint tagjai a helyi népszavazás elrendeléséig vonhatják vissza az általuk benyújtott helyi népszavazási kezdeményezést. A törvény ezen túlmenően nem tartalmaz a kezdeményezés visszavonására vonatkozó rendelkezéseket. A törvényszéknek így nincs hatásköre arra, hogy a képviselő-testület határozata alapján érdemben eljárjon.

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: legyőzte a Fradi-fakót a Mórahalom

Következő sztori

Labdarúgás: három góllal hozta el a három pontot Csákvárról a Szeged 2011

Legutóbbi hasonló cikkek