Sport

Kosárlabda: az utolsó pillanatig partiban volt a Szedeák Szombathelyen

Kosárlabda: az utolsó pillanatig partiban volt a Szedeák Szombathelyen

2017. február 11., szombat
Kosárlabda: az utolsó pillanatig partiban volt a Szedeák Szombathelyen
szedeak_falco32_gs

Szoros véghajrában bukott el a Falco vendégeként az ezúttal is jól küzdő Naturtex-SZTE-Szedeák, amelynek sorsát az eladott labdák pecsételték meg.

Nehéz meccs előtt állt a Naturtex-SZTE-Szedeák, amely az otthonában eddig hibátlan mérleggel rendelkező Falco vendége volt. Ott lehetett Nikola Lazic csapatában a sérüléséből felépült Juhos Levente-Bán Tibor duó, előbbi a kezdőötösben kapott helyet. Andrija Ciric triplája jelentette az első pontokat a meccsen: Ivan Lilov kettő plusz egyes akciója után a negyed felénél is vezetett még a Szedeák. (7-10) A Falco Zigeranovic kettesével fordított (13-12), majd meg is léptek a hazaiak, akik az első tíz perc végén hatpontos előnyre tettek szert. Govens triplája után már tizennégy ponttal vezetett a Falco, de ezt gyorsan eltüntette a Szedeák egy 9-0-s rohanással, ekkor időt kellett kérnie Srecko Sekulovicnak. Juhos Levente hármasa után csak öt pont volt a különbség, ekkor azonban nem engedte még közelebb a szegedieket a Falco, és két kosárral a megnyugtatóbb, kilencpontos különbséget mutatott az eredményjelző. A harmadik negyedben elkapta a ritmust a Tisza-parti együttes, amely eltüntette hátrányát Andirja Ciric faulttal együtt bedobott kosara után (50-49), és a játékrész végén Marko Boltic betörése után hosszú idő után vezetett is a Lazic-legénység (52-53). Medford trojkája azonban megint egy kis megnyugvást hohatott a Falcónak, a még a dudaszó előtt esett tripla után mégis a hazaiak készülhettek előnyben az utolsó tíz perc előtt. 7-0-al nyitotta az utolsó negyedet a Falco, ez pedig már komoly különbségnek számított: innen még ugyan visszajött a Szedeák, Juhos Levente újabb hármasa után csak egy triplányi volt a különbség - mi több, bő egy perccel a vége előtt 70-69-nél csak egy pont, de az egész meccsen remekül játszó Pustahvar szedett egy támadólepattanót, amit Tóth Norbert váltott kosárra, majd Lilovtól is lopott egy labdát a fehérorosz, aki ezzel eldöntötte a meccset. Ugyan az utolsó pillanatokig volt esélye a bravúrra a Naturtex-SZTE-Szedeáknak, de a Falco a végére higgadtabb maradt, így tizedik hazai meccsét is megnyerte - a Szedeák azonban ezúttal is dicsérhető küzdőszelleméért. Nikola Lazic együttesére sűrű hét vár, hiszen csütörtökön a Magyar Kupa nyolcas döntőjének negyeddöntőjében, Győrben, 13 órától a Pécs ellen játszik - az eredménytől függően másnap pedig újabb meccs várhat rá az elődöntőben.

Ami a statisztikát illeti

A csapatmutatók tekintetében a lepattanócsatát ugyan megnyerte a Szedeák, de a támadólepattanókat, akárcsak a ZTE ellen, elvesztette, ezekből pedig fontos pontokat tudott szerezni a Falco. (13 tépett labda a Szedeák palánkja alatt, szemben a szegedi héttel, igaz, az összes lepattanók tekintetében 35-29-re nyertek a szegediek.) A triplákat jobban dobta a Falco, amely kilencet is beszórt kintről, igaz, 26 kísérletből, arányaiban hasonlóan teljesített a Szedeák is, amelynek 17 kinti dobásából hat landolt a gyűrűben. Amiben igazán nagy különbség mutatkozott, az az eladott labdák: 19 szegedi rossz passzal szemben csak nyolcszor adta el azt a Falco. A büntetőket 50%-al dobta a szombathelyi csapat (9/18), szemben a szegedi öt kihagyott dobással. (13/15) Az egyénekre rátérve, a Szedeák legjobbja Nenad Sulovic volt: az eltiltása után visszatérő center 33 percet játszott, ami alatt 18 pontot szerzett, és egy kiváló dupla-duplát szállított 11 lepattanójával, ezzel nem mellesleg a mezőny legjobb statisztikáját hozta össze ebben a kategóriában. A szerb centernek volt még négy-négy eladott labdája, gólpassza és kiharcolt faultja. Pontokban ugyan nem teljesített extrán Marko Boltic, de a meccset végigjátszó irányító 11 gólpasszával a legeredményesebben szolgálta ki társait a mezőnyből, volt még öt lepattanója, két-két szerzett és eladott labdája, valamint szintén a pályára lépők közül a legtöbb, hét kiharcolt szabálytalansága. Nem sokkal maradt el tőle a 28 percet játszó Andrija Ciric: a szegediek kapitánya 13 pontig jutott, volt öt lepattanója, három kiharcolt és beütött faultja, egy eladott labdája és egy asszisztja. Ivan Lilov mindössze hat percet pihent, és okosan játszott a végén, mégha a hajrában elengedett dobásai nem is ültek, de szünetre beszedett négy faultja után nem ütötte be a végleges szabálytalanságot. 14 pontot szerzett a bolgár válogatott kosaras, volt három lepattanója és eladott labdája, szintén ennyi gólpassza, négy-négy beütött és kiharcolt faultja. Juhos Levente 28 percet játszott, ami alatt 9 pontot szerzett, öt lepattanót, egy gólpasszt tett még hozzá, e mellett volt három eladott labdája. Bán Tibor szintén kilenc pontot tett a közösbe 25 perce folyamán, négy lepattanója mellett két eladott labdát írhattunk fel nála. Wirth Ádám ezúttal nem szerzett kosarat 9 pályán töltött perce folyamán, egy lepattanót és egy faultot jegyezhettünk fel a neve mellé. A Falcóból, és a mezőnyből is kiemelkedett Aliaksandar Pustahvar: a fehérorosz légiós 24 pontot szerzett, 12 mezőnybeli dobásából csupán három nem landolt a gyűrűben, hat lepattanó, három gólpassz és öt kiharcolt fault került még a neve mellé, ezzel főszerepet játszott a szombathelyiek győzelmében. Mellette Medford és Govens nyújtott átlagon felülit: előbbi 11 ponttal, és hat gólpasszal, míg utóbbi ugyan csupán öt ponttal, de kilenc gólpasszal, négy lepattanóval és öt kiharcolt faulttal zárt.

ONLINE
Falco - Szedeák
74 : 69
(23-17, 15-12, 19-26, 17-14)

Férfi kosárlabda NB I/A, 18. forduló

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Naturtex-SZTE-Szedeák 74 - 69 (23-17, 15-12, 19-26, 17-14)

Szombathely, Arena Savaria, 2500 néző. Vezette: Kapitány Gellért, Török Róbert, Boros Tamás (Várhalmi Zsolt).

Falco:

Barham 4, Govens 5/3, Váradi 9/6, PUSTAHVAR 24/12, Zigeranovic 11. Csere: MEDFORD 11/3, Tóth N. 5, Kovács P. 5/3, Bognár -.

Vezetőedző:

Srecko Sekulovic.

Szedeák:

BOLTIC 6, Lilov 14/3, CIRIC 13/6, Juhos 9/3, SULOVIC 18/3. Csere: Wirth -, Bán 9/3.

Vezetőedző:

Nikola Lazic.

Kipontozódott:

Bán (38').

Online közvetítésünk

VÉGE

IV. negyed 74-69 (23-17, 15-12, 19-26, 17-14)

40'

Lilov beleáll a triplába, de ez most nem jön neki. A Falco nyolcadik eladott labdája - a Szedeák egy híján húsz alkalommal nem vigyázott a játékszerre, ez döntő faktor ma. Lilov betörése után sem tudja befejezni, alig húsz másodperc maradt - ezzel sajnos minden bizonnyal eldőlt. A Falco már nem is erőlteti a támadást: ez a vége, ötpontos vereséget szenved a Szedeák, amelynek volt esélye arra, hogy elvegye a szombathelyiek hibátlan hazai mérlegét, de a végén pontosabb volt a Falco, amely tizedik hazai meccsét is megnyerte.

39'

Lilovtól megszerzi Pustahvar: a fehérorosz ma elképesztően játszik, ez végig is viheti: 74-69. Időt kér Nikola Lazic, egy perc van a meccsből, de még lehet egy esélye a Szedeáknak.

39'

Váradi harmadik faultja, Lilov büntetői jöhetnek: a bolgár nem hibázik, 70-69. Elképesztően izgalmas hajrá jön - Tóth Norbert tempója rossz, de jön Pustahvar a támadólepattanóért, amit Tóth másodjára már kosárra vált, 72-69.

38'

Tóth a palánk alól, 70-65. Juhos gyorsan válaszol, 70-67. Bán begyűjti az ötödiket, így számára véget ér a meccs - visszajön Wirth a Szedeákba. Barham azonban kihagyja mindkettőt!!!

37'

ANDRIJA CIRIC!!! Ez is bent van kintről, 68-65, egyetlen tripla a különbség négy perccel a vége előtt. Váradi trojkája lejön, de mivel Govens megszerzi, Barham is elengedheti, de ez sincs bent - sajnos Boltic kettese is kiszédül.

36'

Váradi is eldobja kintről, de ez nincs bent. Boltic begyűjti a negyedik hibáját, Govens büntetőzhet: nem rontja el egyiket sem, 68-62.

36'

Lilov középtávolija nincs bent, majd Váradi betörése után beejti, 66-59. BÁN TIBOR! Egy szép és fontos tripla tőle, 66-62, erre óriási szükség volt most!

35'

Juhos faultja után Váradi büntetői: az első nem jó, ahogy a második is lejön!!! Barhamat állítja meg szabálytalanul Boltic, de Medford megint pontatlan a mezőnyből, le is hívja őt Sekulovic, jön vissza Govens.

34'

Medford ziccere kiperdül, Ciricé azonban nem: 64-59, még bő öt perc, ez alatt le lehet dolgozni ezt az öt pontot.

33'

Lilov szerzi az első szegedi pontokat az utolsó negyedben, 64-57. Govens tempója nem jó, majd Barham eladja, de Bán trojkája egy picit hosszú a sarokból.

32'

Pustahvart nem szeretjük, már húsz ponton felül jár ezzel a triplával, 64-55. Medford megszerzi Sulovictól, szerencsére most a fehérorosz elrontja a triplát, majd faultolja Bánt.

32'

Bán negyedik hibája, majd Sulovic üt oda Pustahvarnak - a büntetők előtt időt kér Nikola Lazic!

31'

Barham középtávolija nyitja a záró negyedet, 59-55. Tóth Norbert állítja meg szabálytalanul Bolticot, majd eladja a labdát a Szedeák: ez a tizenötödik ilyen eset, ez döntő lehet.. főleg így, Medford indul el, és viszi végig, 61-55.

III. negyed 57-55 (23-17, 15-12, 19-26)

30'

Zigeranovictól jó a horog, most ott az előny, 54-53. A szerb center begyűjti a negyedik hibáját Sulovic ellen, aki büntetőzhet: mindkettő jó, 54-55. Medford, ez de nem hiányzott, hosszú idő után egy Falco-tripla a negyed végén, így két ponttal vezet az utolsó tíz perc előtt a szombathelyi együttes, de minden esélye megvan a bravúrra a Szedeáknak!

29'

Váraditól nem jó a floater, Boltic meg elindul vele, és meg sem áll a labdával a gyűrűig, 52-53, vezet a Szedeák!

29'

Bán szed egy lepattanót Zigeranovic dobása után, majd Váradi üt oda a Szedeák négyesének, aki így büntetőzhet: mindkettő jó tőle, megint csak egy pont a különbség, 52-51.

28'

Govens megint elengedi kintről, de ez sem jó - ahogy Boltic tempója sem, de Medford a palánk alól már pontosabb, 52-49, nem tud fordítani a Szedeák.

27'

Govens gyorsan begyűjt két faultot, igaz, így is még "csak" háromnál jár. Ciric indul el a gyűrű felé, és nincs, aki megállítja: 50-48, mi több, Zigeranovicnál szól a síp is, így Ciric még dobhat egy büntetőt: bent is van, 50-49!

27'

Medford, és sajnos Lilov is kihagy egy triplát - aztán a szombathelyi betörése után már pontosabb, 50-46.

26'

Medfordr büntetőzhet Bán faultja után: csak a második bent, 48-44. Sulovic keresi a helyet, meg is találja, 48-46, Boltic nyolcadik gólpassza után.

25'

Zigeranovic válaszol a palánk alól, 47-42. Ciric triplája nincs bent, de Boltic bekígyózik a védők között, 47-44.

24'

Visszajön a négy faultos Lilov - Govens a triplát elrontja, Sulovic viszont a közelit nem: teljesen nyílttá vált a meccs, 45-42! Sőt, még dobhat egyet Sulovic: de elrontja a plusz egyet.

23'

Sulovic egy szép közelivel, 45-37. Pustahvar második rontott dobása mezőnyből ez a rossz hármas, viszont Sulovic beemel egy trojkát! 45-40!

22'

Zigeranovic középtávolija nem jó, ellenben Bán is feliratkozik a pontszerzők közé, 42-33. Váradi tempója után Sulovic már a tizenegyedik lepattanóját szedi - Bán pedig bevág egy tempót is, 42-35! Sajnos Pustahvar most egy triplával jelentkezik, 45-35.

21'

Pustahvar tarthatatlan, 40-29. Sőt, Boltic rossz passza után a fehérorosz ziccerig mehet, nem ront: 42-29. Boltic megszerzi első pontjait betörése után, 42-31.

II. negyed 38-29 (23-17, 15-12)

20'

Wirth beleáll a triplába, de nincs bent - Lilov viszont sajnos beüti a negyedik hibáját, Pustahvar büntetőzhet még a nagyszünet előtt. Mindkettő bent, 38-29, kár ezért, mert szorosabb állással is mehetett volna pihenőre a Szedeák - ráadásul Lilovnak innentől figyelnie kell.

19'

Bolticot állítja meg szabálytalanul Váradi, neki még csak ez volt az első. Sulovic középtávolija nincs bent, de megszerzi a saját pattanóját, viszont ezzel sem tud élni a Szedeák.

18'

Lilov beüti a harmadik hibáját Pustahvar ellenében. Váradi azonban elrontja a kiosztást, azonban Barham visszaszerzi - mi több, Pustahvar szerez egy kosarat a festékből, 36-29, kár ezért, mert lett volna sansz a közelebb jövetelre.

17'

Lilov áll bele a tempóba, majd összeszedi a saját lepattanóját - végül Govens faultol. Visszajön Wirth Bán helyére, majd Boltic is inkább eldobja, de ez rövid, ahogy Govensé is a túloldalon, de Sulovic elengedett hármasa sincs bent.

16'

Juhos oszt kis egy sapkát Pustahvarnak, de sajnos másodjára már megoldja a fehérorosz, 34-26. Juhos visszadobja egy triplával, 34-29!

15'

Bán üt be egy faultot Medford ellenében, aki csak az egyik büntetőt dobja be, 32-26. Medford visszaszerzi, de Pustahvar kihagyja a triplát, majd Medford a közelit is - Sulovic nyolcadik lepattanója is megvan. Bán áll bele a hármasba, de nem jó, Juhosnak viszont megvan a labda - sajnos a passza már rossz, jöhet a Falco.

14'

Govens trojkája nincs bent, Sulovic tép le megint a labdát. Lilov szépen meglátja a rést, és be is megy ott: 31-26, időt kér a Falco, 9-0-s futásban most a Szedeák.

13'

Gyors labdacsere ismét - Kovács Péter faultja állítja meg a játékot, így Lilov állhat a vonalra: mindkettőt bedobja a bolgár, 31-24.

12'

Juhos szedett egy támadólepattanót Boltic tempója után, majd pontokra is váltja azt - 31-19. LILOV! Megvan a második szegedi hármas, 31-22.

11'

Boltic középtávolija nem jó, Kovács Péter trojkája viszont pontos, 28-17. Lilov is rádobja a triplavonalon túlról, de nem jó - Govensé viszont igen, 31-17.

11'

Tóth Norbert rossz trojkája nyitja a második negyedet, Sulovic leszedi a negyedik lepattanóját. Boltic is elengedi kintről, de nincs bent - Kovács Péter betörése után szerzi az első pontokat a játékrészben, 25-17.

I. negyed 23-17

10'

Govens visszaadja az előbbit Sulovicnak, megszerzi tőle a labdát - Liliv beüti a második hibáját. Tóth Norbert áll a vonalra: az első bent, a második viszont nem jó, Sulovicé a labda. Neki üt oda Pustahvar, akit le is hív Sekulovic, Bognár jön a pályára, míg a Szedeáknál Bán Tibor tér vissza sérülése után. Sulovic csak a másodikat dobja be, 23-17. Ez a negyed vége - hat ponttal vezet tíz perc után a Falco.

9'

Visszajön Juhos, és Kovács Péter áll be a Falcónál Váradi helyett. Sulovic tempója lejön, de Juhos vissza tudja pöcizni - ezek sokat jelentenek, 19-16. Sajnos jön Pustahvar gyors hármasa, 22-16.

8'

Sulovic előzi meg Govenst remekül - sőt, ő maga fejezi be az akciót Ciric passza után, 19-14.

7'

Zigeranovic büntetőivel folytatódik a meccs: csak az elsőt dobja be, 19-12 - de megint szed egy támadólepattanót a Falco. Medford hármasa viszont nem jó, ez most megvan Sulovicnak. Tóth Norbert jön Zigeranovic helyett.

6'

Zigeranovic ejti be, 15-12. Jön Wirth Ádám Juhos helyett. Nem tudja felhozni a labdát a Szedeák, Pustahvar pedig beszórja a harmadik hazai trojkát, ezzel 7-0-s futásban a Falco, 18-12. Sulovic eladott labdája után faultol - Nikola Lazic pedig időt kér.

6'

Boltic első pontjaira még várni kell, lejön a tempója - majd Lilov állítja meg Govenst szabálytalanul. Gyors labdaváltás után a meccs első cseréje: Medford jön Barham helyett.

5'

Barham második hibája után Ciric dobhat kettőt: nem ront az egykori szombathelyi kedvenc, 11-12. Zigeranovic fordít egy horoggal, 13-12.

4'

Ciric faultja után Váradi dobhat büntetüket, a szegedi kapitánynak ez a második hibája. Csak az első bent, de Barham szed egy támadópattanót megint - szerencsére lejön a triplakísérlete.

3'

Lilov betörése után beszédül a labda: mi több, Barham faultja után még dobhat is egyet a bolgár a vonalról: ez is bent, 7-10. Váradó sajnos megint pontos kintről, 10-10.

2'

Juhos tempója nem jó, majd Sulovic üt be egy faultot. Govens visszaszedi a saját pattanóját, de nem jó a tripla tőle, de megint megvan a Falcónak a labda: Váradi be is zúdítja az első hármast, ezzel gondja volt a ZTE ellen is a Szedeáknak, és ma sem engedhető meg, 7-7.

2'

Zigeranovic a palánk alól, 4-5. Sulovic is pontos a festékből, 4-7. Barham triplája egy picit hosszú a sarokból, Lilové a pattanó.

1'

Várdai tempója sincs bent, Pustavhar szed egy támadó pattanót, de Váradi kintről sem tudja a gyűrűbe dobni. Barham szerzi a Falco első pontjait, 2-3 - gyors válasz Sulovictól, 2-5.

1'

A Falco hozta el a labdát: Zigeranovic középtávolija lejön, majd rögtön egy szegedi tripla: Andrija Ciric nyitja a pontok sorát, 0-3.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik!

A találkozó elé

Beharangozó írásunk ide kattintva olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.