Közélet

Emléktáblát kap Kocsis Lajos labdarúgó olimpiai bajnok

Emléktáblát kap Kocsis Lajos labdarúgó olimpiai bajnok

2017. február 22., szerda
Emléktáblát kap Kocsis Lajos labdarúgó olimpiai bajnok
kultbiz004kf

Az olimpikon húga házán, a Majdáni sor 10. alatt kap emléktáblát a szegedi születésű labdarúgó, várhatóan kora tavasszal.

Kocsis Lajos

1947-ben született, egészen a középiskola elvégzéséig a Tisza-parti városban élt. A Móravárosi Kinizsiben kezdett focizni, majd a Szegedi VSE játékosa lett, tehetségét azonban hamar felismerték, így 1967-ben már a Honvédnál folytatta. Két éven belül a válogatott tagja lett, 1969 és 1975 között harminchárom alkalommal játszott a csapatban, s hét gólt szerzett a válogatottnak. Az 1968-as mexikói olimpia bajnoka, az 1972-es müncheni olimpia ezüstérmese, az olimpiai válogatottban egyébként hét alkalommal szerepelt. Sportpályafutása végén edzőként dolgozott, majd 2000 októberében elhunyt Budapesten. Sírja az alsóvárosi temetőben található. Kocsis Lajos emléktáblájának kihelyezését a helytörténettel foglalkozó Rengey Baráti Kör kezdeményezte, a kulturális bizottság szerdai ülésének egybehangzó támogatásával pedig várhatóan tavasz elején ki is állítják a labdarúgó emléktábláját húga,

Kocsis Aranka

házánál. A kulturális bizottság idei évi második ülésén visszatért a korábbi gyakorlathoz, vagyis hogy az üléseket önkormányzati cégek "otthonában" bonyolítják le. Ezúttal a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. biztosított helyet a bizottságnak, ahol

Ács Szilvia

ismertette a tavalyi adatokat, illetve a 2017-es terveket. Az ügyvezető a bel- és külföldi kiállításokon szerzett tapasztalatokból merítve hangsúlyozta, az idei évre szeretnék elérni, hogy még nagyobb vendégelérést bonyolítsanak le online felületeken annak érdekében, hogy legalább 8-10 százalékkal növeljék a hazai vendégek számát is Szegeden. A statisztikák alapján egyre többen érdeklődnek a Tisza-parti város iránt, de a wellnessturizmus és kulturális turizmus terén további fejlesztések szükségesek. A programok miatt vonzó a város, főleg szerb, román és német vendégek látogatnak ide szívesen, ám még mindig nem elég magas a regisztrált vendégéjszakák száma.

kultbiz003kf

Kozma József

, a bizottság MSZP-s elnöke a beszámolót követően rákérdezett, hogy halad a turisztikai társaság költözésének ügye, illetve, hogy milyen szerepet szánnak az okos város projektben a cégnek.

Ács Szilvia

elmondta, már 10 éve keresik az iroda ideális helyszínét, amelyet a mostani Dugonics téri udvar helyett inkább a Kárász utcára vagy a Széchenyi térre lehetne költöztetni. A költözéssel kapcsolatos tervezés most is folyamatban van. A smart city projekt kapcsán hozzátette, fontos, hogy minél több turisztikai fókuszú kutatás előzze meg a marketingterv kiépítését, hiszen a vendégek elégedettek, de így is van még mivel bővíteni Szeged profilját.

Hüvös László

(KDNP) arról érdeklődött, milyen a kapcsolata a társaságnak más szegedi intézményekkel, cégekkel. Az ügyvezető azt a választ adta, hogy nehéz párbeszédre hívni őket, mert mindenki saját kommunikációs csatornáján keresztül szeretné megszólítani a vendégeit. Viszont szerinte fontos lenne egy közös arculat kiépítése, mint amelyhez hasonlóval többek között Pécs is bír. Hüvös szerint ez jó ötlet, hiszen a turisták egységes kínálatban gondolkodnak.

Tóth Károlynak

a napirendi ponthoz kapcsolódóan több megjegyzése is volt, ő az okos város programban szorgalmazná az utastájékoztató rendszer áttekintését és bővítését például időjárási információkkal, valamint idegen nyelvi tájékoztatóval, és az ingyen wifi-hálózat kiterjesztésével.

Révész Mihály

(MSZP) arról szeretett volna érdeklődni, mikor kezdődik már meg a Reök-palota homlokzatának felújítása. Az ő hozzászólását

Kardos János

, a Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztályának osztályvezetője egészítette ki azzal az emlékeztetővel, hogy a REÖK felújítására szánt pénzt már korábban megszavazták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.