Közélet

Jogerősen elítélték egy debreceni férfi kirablóit

Jogerősen elítélték egy debreceni férfi kirablóit

2017. február 28., kedd
Jogerősen elítélték egy debreceni férfi kirablóit

Jogerősen nyolc, illetve tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a két férfit, akik még 2005-ben kiraboltak és az áldozat halálát okozva bántalmaztak egy debreceni kereskedőt.

A bíróság mindkét, többszörös visszaeső vádlottat társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés, rablás és jármű önkényes elvétele bűntettében, valamint okirattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek. A táblabíróság döntésével megváltoztatta az első fokon eljáró, a vádlottakra nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó szabadságvesztést kiszabó Debreceni Törvényszék ítéletét. A jogerős ítélet indoklásakor elhangzott, a vádlottak nem ölési, hanem rablási szándékkal mentek a sértett lakására, az áldozatnak okozott sérülések is azt bizonyítják, hogy nem akarták a halálát. A komoly pénzzavarba kerülő elsőrendű vádlott 2004 szeptemberében ismerkedett össze a későbbi sértettel, aki használt hűtőgépek és más háztartási berendezések értékesítésével foglalkozott. A jómódúnak gondolt férfiról azt feltételezte, készpénzt és ékszereket tart otthon. A vádlott többször fontolgatta, hogy pénzt szerez a kereskedőtől, s kapóra jött neki, amikor a sértett elkezdte árulni házát. A vádlott bevonta a bűncselekménybe egy ismerősét, akit vevőjelöltként mutatott be a sértettnek, amikor 2005. november 26-án elmentek hozzá. A házigazda készségesen körbevezette a két férfit az otthonában, majd amikor az egyik szobában leültek, a vádlottak a sértettre támadtak, ütni-verni kezdték, végtagjait összekötözték, és arra kényszerítették, hogy adja át a házban lévő páncélszekrény kulcsát. A vádlottak magára hagyták az akkor már eszméletlen áldozatot, a házban magukhoz vettek néhány százezer forintnyi készpénzt, ékszereket, két mobiltelefont, a férfi okmányait és autójának kulcsát. Ezután eltüntették ottjártuk nyomait, majd a sértett kocsijával elhajtottak. A férfi holttestét november 28-án fedezték fel, feltehetően már akkor meghalt, amikor támadói távoztak. Az elsőrendű vádlott néhány hónappal később Hollandiába költözött, ahol 2007 tavaszán feladta magát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.