Írjon nekünk

Kultúra

Elefántból egeret – Kass János bélyegeiből nyílt kiállítás Szegeden + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

belyegkiallitas010kf

Lehet nagy zenekarra és egy szál hegedűre is mesterművet írni – vallotta Kass János, akinek bélyegeit, bélyegterveit a SZAB Székház kiállításán tekinthetik meg az érdeklődők március ötödikéig.

A decemberben alakult Kass János Baráti Kör első programja kapott helyet a SZAB Székházban csütörtökön. “A Kör megalakulásának apropóját részben a művész születésének kilencvenedik évfordulója adta, másrészt az, hogy Szegeden a város szülöttét és díszpolgárát és az ő szellemiségét továbbra is életben kell tartanunk” – mondta el a kiállítás megnyitóján Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, a Kass János Baráti Kör elnöke. Háláját fejezte ki a SZÖG-ART Művészeti Egyesület, a SZAB Művészeti Bizottság és Tóth László, Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány Elnöke felé, kinek felajánlása nyomán a kiállításra kész anyag otthonra talált egy hónapra. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet kiemelte, hogy a Kass János Baráti Kör minden érdeklődőt vár a nyilvános rendezvényeire, aki úgy gondolja, hogy Kass János munkásságának a kilencvenedik éven túl is nagy tiszteletnek kell örvendenie.

A kiállítás már több mint 30 helyen megfordult, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megyében, a fővárosban és a Vajdaságban is. Kass egész pályafutását meghatározta az, hogy először iparművészetet végzett, utána képzőművészetet, majd grafikával foglalkozott, utána tanított és alkotott. “Nem is gondolnánk, hogy mennyi könyv illusztrációját készítette ő, több mint négyszáz könyv jelent meg az ő munkáival, köztük a Mozaik Tankönyvkiadó könyvei” – fogalmazott a megnyitón Tóth László, aki személyes barátságot is ápolt a művésszel, mivel szomszédok voltak.

Kass 1973-ban talált rá a Magyar Postára, a könyvnyomtatás ötszázadik évfordulója alkalmából felkérték, hogy készítsen bélyeget. “Nagy kihívás volt ez számára, de csodálatosan megoldotta, azonban nem állt meg itt, Madách Imre emlékére is készített bélyeget, sőt megkérte a Magyar Postát, hogy készítsen egy sorozat levelezőlapot és Az ember tragédiájának összes részét illusztrálta” – tette hozzá Tóth László. Költők és írók bélyegeit mind nagy odafigyelésével készítette el a művész, de orvosok emlékére is születtek alkotások, mint ahogy Bartók Béláról is, ám így is sok terv nem érte meg a megvalósulást, de akadt olyan is, melyet az engedélye nélkül adtak ki a Marshall-szigeteken.

“Lehet nagy zenekarra és egy szál hegedűre is mesterművet írni” – válaszolt Kass, mikor a technikáról kérdezték, ugyanis az általa használt technikákat a téma határozta meg. Alapvetőn kézzel rajzolt, próbálkozott számtógépes grafikával is, de azt élettelennek találta. A bélyeg-alkotások elkészítéséről azt tartotta, hogy olyan, mint elefántból egeret készíteni. Kass János 35 évig tervezett bélyeget, 50 témakörben 91 bélyeget készített Magyarországon, de Csehszlovákiában is adtak ki általa készített bélyeget.

Kommentek

Hírzóna

Eddig 24 ezren látták Máté Bence kiállítását Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szeptember 8-ig még megtekinthető az installáció.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ismét lehet pályázni a vásárhelyi Művésztelep műtermeire

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Főként festőművészek jelentkezését várják.

Tovább olvasom

Hírzóna

A világbékéért muzsikálnak Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Koncerttel és beszélgetéssel zárul a Művészetek Katedrája.

Tovább olvasom

Aktuál