Közélet

Czibere: két év alatt további 33 százalékos béremelés lesz a szociális ágazatban

Czibere: két év alatt további 33 százalékos béremelés lesz a szociális ágazatban

2017. február 4., szombat
Czibere: két év alatt további 33 százalékos béremelés lesz a szociális ágazatban

A következő két évben további 33 százalékos béremelés lesz a szociális ágazatban, így 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal emelkednek a bérek - mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Idősek Otthonában tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: 2014-ben 12 milliárd forint bérpótlékot, 2015-ben és 2016-ban pedig 8-8 milliárd forint bérkiegészítést biztosítottak az ágazat dolgozóinak, mivel a kormány kiemelt célja, hogy ne csak erkölcsileg, de anyagilag is támogassa az ágazatban dolgozókat. Az államtitkár a kormány szerdai döntését ismertetve elmondta: annak érdekében, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt ne torlódjon össze a bérstruktúra az ágazatban, a magasabb iskolai végzettségűeknek és a régebben pályán lévőknek 9 milliárd forintos forrásból nagyobb fizetést biztosítanak. Egy korábbi döntés alapján 1,5 milliárd forintot a bölcsődei dolgozók bérrendezésére fordítanak, a szerdai döntés alapján pedig 7,5 milliárdot a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszerre, elsősorban a felsőfokú végzettséget szerzőkre. A szociális ágazati összevont pótlék emelése majdnem 15 ezer embert érint és átlagosan bruttó 35 ezer forintos béremelést eredményez. Ezen felül a kormány döntött arról is, hogy az ágazatban dolgozó egészségügyi végzettségűeknek és egészségügyi munkakörben dolgozóknak - mintegy 3300 munkavállalónak - további bérkiegészítést biztosítanak, így bérük minden fokozatban eléri az egészségügyi bértábla szintjét. Erre a célra 5,2 milliárd forintot fordítanak.

Czibere Károly

kitért arra is, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése azzal fenyeget, a fenntartók nem tudják a saját költségvetésükből kigazdálkodni, ezért 32 milliárd forint kompenzációt biztosítanak a fenntartóknak. A szerdai kormánydöntés értelmében már nem egyhavi, hanem másfél havi normatív finanszírozást vehetnek igénybe a fenntartók. Jelezte: pénteken levélben tájékoztatta erről az egyházi és civil intézményfenntartókat. Az államtitkár megjegyezte: tavaly előfordult, hogy több fenntartó hónapokig nem igényelte a munkatársak után járó kiegészítő támogatás forrását és nem adta oda a munkavállalóknak a megemelt bért. Elmondta: a három intézkedés összesen 46 milliárd forint forrást igényel. Az államtitkár hangsúlyozta: összességében, az átlagbér a 2013. év végi 144 ezer forintról tavaly év végére 175 ezer forintra emelkedett, ami 22 százalékos növekedés. 2017-ben és 2018-ban további 33 százalékkal emelkedik az átlagbér, 2017 végére 208 ezer, 2018 végére 233 ezer forintra. Kiemelte: 2013 és 2018 között 62 százalékkal fognak emelkedni az ágazatban az átlagbérek.

Szabóné Varga Valéria

, a sajtótájékoztatónak helyt adó intézmény igazgatója elmondta: nagyon fontos a béremelés, mert az ágazatban nagy volt a munkaerőhiány a nehéz, embert próbáló munka és az eddigi alacsony bérezés miatt, és ez veszélyeztette az ellátás biztonságát. Czibere Károly hangsúlyozta: több mint 90 ezren dolgoznak a szociális ágazatban, naponta 800 ezer embernek segítenek, vagyis az egyik legkiterjedtebb támogató és segítő rendszerről van szó. Emlékeztetett arra is, a kormány azzal is kifejezte az ágazatban dolgozók iránti megbecsülését, hogy javaslatára az Országgyűlés a szociális munka napjává nyilvánították november 12-ét. Megköszönte a hajléktalan-ellátásban dolgozók megfeszített munkáját, amit az elmúlt három hétben végeztek, hogy emberéleteket tudjanak megmenteni. Egy kérdésre válaszolva elmondta: dolgoznak egy protokollon, hogy az utcán elhunytak esetében meg lehessen állapítani, valóban kihűlés okozta-e a halált vagy más betegség, fertőzés, egészségi probléma állt-e a háttérben. A kormányzati kommunikációról készített hangoskönyvvel kapcsolatban azt mondta, fontos cél az akadálymentesség biztosítása mindenkinek, így a látássérülteknek is, és a kormányzati kommunikáció esetében magától értetődő követelmény, hogy biztosítsák az akadálymentességet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.