Közélet

Bemutatták az Amnesty International jelentésének Magyarországról szóló részét

Bemutatták az Amnesty International jelentésének Magyarországról szóló részét

2017. február 22., szerda
Bemutatták az Amnesty International jelentésének Magyarországról szóló részét

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet éves jelentésében a korábbiaknál több szó esik Magyarországról, az európai régió egyik legkiábrándítóbb emberi jogi teljesítményét nyújtja az ország - mondták a szervezet szakértői a jelentés bemutatóján, szerdán Budapesten.

Iván Júlia

, az AI Magyarország igazgatója kiemelte: a Magyarországról szóló rész legsúlyosabb megállapításai a menekültekkel és a menedékkérőkkel kapcsolatosak. Magyarország évek óta mindent megtesz azért, hogy a háborúk és üldözés elől menekülők semmilyen védelmet ne kapjanak - vélekedett. Úgy látja, "az egész rendszer arra lett kitalálva, hogy távol tartsák a védelemre szoruló embereket". Közölte: a jelentésben kiemelt főbb magyarországi problémák a terrorveszélyhelyzet intézményével kapcsolatos aggályok, a kormány fellépése a civil szervezetekkel szemben, a sajtó- és szólásszabadság helyzete, a romák hátrányos megkülönböztetése, valamint a menekültek és migránsok emberi jogainak megsértése. A jelentésben többször felmerül

Ahmed H.

Cipruson élő szíriai állampolgár esete, akit 2016 novemberében terrorcselekmény vádjával első fokon bűnösnek talált a szegedi törvényszék és tíz év fegyházra ítélt. Az ellene folyó eljárás a terrorcselekmény tényállásának téves alkalmazásáról és a magyar kormány azon törekvéséről árulkodik, hogy összemossa a terroristákat és a menedékkérőket - vélte az AI. A Magyarországgal foglalkozó országjelentésben kifejtették: az alaptörvény módosítása "elenyészően kevés demokratikus kontroll mellett bevezette a terrorveszélyhelyzet homályosan és tágan meghatározott intézményét". A dokumentumban közölték: Magyarország továbbra is súlyosan korlátozta a menekültek és a menedékkérők bejutását az országba, több ezer ember ellen indítottak büntetőeljárást a déli határon felhúzott határzáron keresztüli illegális határátlépés miatt. Mint írták, a kormány több mint hatmilliárd forintot költött kommunikációs kampányokra, amelyekben "bűnözőknek és a közbiztonságra veszélyes elemeknek" ábrázolták a menekülteket és migránsokat. Felidézték a tavaly őszi kvótareferendumot is. A civil szervezeteket illetően azt írták: a kormány néhány képviselője tovább folytatta "a civil szervezetek fenyegetését", aminek káros következményei vannak a magyar civil szférára. A szólásszabadsággal kapcsolatban a Népszabadság kiadásának felfüggesztését emelték ki. A romák hátrányos megkülönböztetését vizsgálva megemlítették a miskolci, úgynevezett számozott utcák néven ismert városrész lakóinak ügyét és roma gyerekek hátrányos iskolai megkülönböztetését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.