Közélet

Balog: közös gyökerek nélkül nem lehetne ilyen sikeres a német-magyar együttműködés

Balog: közös gyökerek nélkül nem lehetne ilyen sikeres a német-magyar együttműködés

2017. február 6., hétfő
Balog: közös gyökerek nélkül nem lehetne ilyen sikeres a német-magyar együttműködés
Balog Zoltán

A közös történelmi és kulturális gyökerek is kellenek ahhoz, hogy ilyen sikeres legyen a német-magyar együttműködés - mondta az emberi erőforrások minisztere a német-magyar baráti szerződés aláírásának huszonötödik évfordulóján rendezett hétfői budapesti rendezvényen, utalva arra, hogy Németország az ország legfontosabb gazdasági partnere és a legnagyobb külföldi befektető.

Balog Zoltán

közölte, ez egy "prosperáló kapcsolat két egymást megértő nép között". Hangsúlyozta, korunk egyik nagy kérdése az, hogy milyen szerepet vállal Európa és az Európai Unió a világméretű problémák megoldásában, és rendkívül fontos, hogy "Európa közös és saját válaszokat találjon". A miniszter arra is kitért a Polgári Magyarországért Alapítvány, az Antall József Tudásközpont és a Konrad-Adenauer-Stiftung közös rendezvényén, hogy a Magyarország déli határán épített kerítés nem elsősorban az országot, hanem a schengeni övezetet, benne Németországot is védi. A múltból kell megérteni a jövőt - jelentette ki Balog Zoltán, kiemelve, hogy a két nép sorsa sok tekintetben fonódott össze. Beszédében a miniszter erős német-magyar barátságot kívánt.

Frank Spengler

, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője arról beszélt, hogy a történelmi kapcsolatok újraéledhettek a hidegháború megszűnésével, "az európai érték- és érdekközösség talaján állva".

Manfred Emmes

, a budapesti német nagykövetség követe pedig azt hangsúlyozta, hogy miként most, úgy negyedszázada is az egységes Európa állt a középpontban, hozzátéve, "Magyarország nélkül Európa torzó maradt volna".

Györkös Péter

berlini magyar nagykövet megemlítette: az 1990-es évek elején "Magyarországon a német egység támogatottsága sokkal nagyobb volt, mint magában Németországban", hiszen itt teljes konszenzus volt arról, hogy Európa csak akkor lehet egységes, ha Magyarország szuverénné válik, a két német állam pedig egyesül. A rendezvény részeként tartott pódiumbeszélgetésen

Arnold Vaatz

, a német szövetségi parlament CDU/CSU-frakciójának helyettes vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy tudomásul kell venni a realitásokat. Köztük azt is, hogy az unió éles helyzetben van, komoly választói csoportok fordulnak el az elittől és keresnek másokat képviselőjüknek. A kérdés az, hogy sikerül-e ezeket a tömegeket ismét megszólítani, illetve hogy ennek a folyamatnak milyen következményei lesznek - tette hozzá.

Tobias Zech

, a Bundestag gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős bizottságának tagja - utalva arra, hogy az unió és előzményei a kontinens leghosszabb háborúmentes időszakát garantálták - kijelentette, "közös válasz kell, hogy mit jelent Európa, és ezt kell élettel megtölteni". Ehhez működővé kell tenni azt a mindennapi együttműködést az elmúlt egy-másfél év után, amikor ez nem sikerült - mondta.

Gulyás Gergely

(Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, a parlament magyar-német baráti tagozatának alelnöke sikertörténetnek nevezte a megállapodás megkötése óta eltelt huszonöt évet, ha nem jöttek is olyan gyorsan az eredmények, mint azt akkor sokan várták. Fontosnak nevezte, hogy az EU polgárai kettős - nemzeti és uniós - identitással élhessenek. Ha Európát egyben szeretnénk tartani, akkor toleranciát kell tanúsítanunk - fogalmazott, megjegyezve, hogy ez nemegyszer hiányzik a német sajtóban.

Hiller István

(MSZP), a parlament alelnöke, az országgyűlés magyar-német baráti tagozatának tagja kitűnő politikai és diplomáciai teljesítménynek nevezte a baráti szerződést, amely nem csupán egy államközi megállapodás volt, hanem "egyfajta krédó arról hogy Magyarországnak mi a jövőképe az Európai unióban". Megjegyezte: napjainkban problémásabb az Európa-kép, mint negyedszázada, hiszen a remény képe mellett megjelentek a realitások. Kiemelte, "sikeresebb tagállamokkal lehet erősebb az Európai Unió, nem gyengébbekkel", megjegyezve, hogy az EU sosem fog úgy működni, mint az Egyesült Államok, amely nem is lehet példa Európa számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.