Kultúra

A Saul fiát díjazták a lengyel filmkritikusok

A Saul fiát díjazták a lengyel filmkritikusok

2017. február 2., csütörtök
A Saul fiát díjazták a lengyel filmkritikusok

A Lengyel Filmművészek Szövetségének (SFP) filmkritikusi szakosztálya a legjobb külföldi film kategóriában az Arany Filmszalagok (Zlote Tasmy) elnevezésű elismerés különdíját ítélték oda Nemes Jeles László Saul fia című alkotásának - közölte az MTI-vel csütörtökön Barbara Hollender lengyel filmkritikus.

Hollender

, a SFP kritikai részlegének elnöke, a filmítészeket tömörítő nemzetközi szervezet, a FIPRESCI alelnöke "rendkívül megrázó filmnek, az emlékezetért való kiáltásnak, nagy intő jelnek" nevezte Nemes Jeles László alkotását. A koncentrációs táborról filmet készítve a rendező "az erkölcsre kérdez rá erkölcstelen idők közepette, kérdéseket tesz fel az emberektől elforduló Istenről, az emberiesség lényegéről" - fogalmazott a publicista.

Erdély Mátyás

kamerája "azt rögzíti, ami a felvételeken egyébként nem látható: a félelmet, a megaláztatást, a kétségbeesést, a fájdalmat, és - ami talán a legfontosabb - a méltóság megőrzésére tett próbálkozást" - hangsúlyozta Hollender. Az 1985-ben alapított Arany Filmszalagok különdíjával az SFP filmkritikusai a legjobb külföldi film kategóriában tüntették ki a magyar alkotást. Ebben a kategóriában a fődíjat

Jim Jarmusch

Paterson című alkotása érdemelte ki. A Saul fia mellett

Charlie Kaufman

Anomalisa című animációs filmjét is különdíjban részesítették. A lengyel alkotások kategóriájában a fődíjat két film,

Jan P. Matuszynski

Ostatnia rodzina (Az utolsó család), valamint

Wojtek Smarzowski

Wolyn (Volhínia) című filmje nyerte el. Mindkét művet a legutóbbi, 41. Gdyniai Filmfesztiválon is díjazták. Az Oscar-díjas magyar film alkotói nevében az Arany Filmszalagok különdíját a hétfői varsói gálaesten a Saul fia lengyelországi forgalmazója, a Gutek Film képviselője veszi majd át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.