Közélet

A futball is helyet kapna az új szegedi atlétikai centrumban?

A futball is helyet kapna az új szegedi atlétikai centrumban?

2017. február 9., csütörtök
A futball is helyet kapna az új szegedi atlétikai centrumban?
felso_tisza_part_gs

Az Etelka sorra tervezett sportberuházások több sportegyesület jövőjét is érintik: az új sportcsarnok és a fedett uszoda megépülésével a szegedi labdarúgás egyik ikonikus helyszíne alakul át. A gazdasági alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: a problémára a kormány által finanszírozott atlétikai centrum is megoldást kínálhat.

A sportfejlesztések területén is jelentős támogatáshoz jutott Szeged városa a Modern Városok program keretein belül.

Orbán Viktor

miniszterelnök január végi látogatásakor

bejelentette

, hogy a kormány támogatja a hosszú évek óta ígért, mintegy 7 milliárd forintból megépülő fedett uszoda megvalósítását, valamint tekintve, hogy az új sportcsarnok is az Etelka soron épülne meg, méghozzá a Felső Tisza-parti stadion helyén, ezért a miniszterelnök azt is elmondta, a kormány vállalja annak költségeit, hogy egy új, szabadtéri atlétikai centrumot épít. "Sportfejlesztésnek egyetlen szakosztály sem lesz vesztese Szeged városában" - fogalmazott Orbán Viktor januári látogatásakor.

Szentgyörgyi Pál

gazdasági alpolgármesternél azzal kapcsolatban érdeklődtünk: a Felső Tisza-parton működő futballklubok, így a több száz gyerek mozgását biztosító két klub, a SZEOL SC valamint az FK 1899 Szeged sorsa hogyan alakul a beruházások következtében. „A műfüves pálya megmarad, ennek a kiszolgálását kell majd átszervezni, amennyiben megépülnek a létesítmények. Ezt meg tudjuk oldani, a futball továbbra is létezni fog” – összegzett a szocialista politikus, aki hozzátette: csak a centerpálya, valamint az ahhoz kapcsolódó öltözők szűnnek meg a Felső Tisza-parti stadionban, így meglátása szerint tekintve, hogy új öltözők létesülnek a csarnokhoz és az uszodához kapcsolódva, másrészt az Etelka sori munkacsarnok továbbra is működni fog, ez a kérdés is megoldható. Orbán Viktor megemlítette egy fedett atlétikai központ létrehozását is: Szentgyörgyi Pál úgy folytatta, a város egyelőre a nyitott atlétikai pályában gondolkozik, erre vonatkozólag készítettek már műszaki elképzelést és költségvetést is. „A város alapvetően azt szeretné, ha nem nekünk adnák ezt a pénzt, hanem az egyetemnek, és az SZTE létesítene atlétikai pályát ebből a pénzből, majd leszerződünk, hogy fogadják be a városi atlétikai sportegyesületeket is. Amennyiben ez a terv nem valósul meg, akkor számításba kell vennünk az újszegedi Kisstadiont, ami most labdarúgásra nem annyira alkalmas. Nem nagyon van más helyünk, bízunk abban, hogy püspök úr vállalkozása nem csak megépíti, hanem be is fogad városi futballklubokat a stadionba” – utalt a szintén jelentős kormányzati támogatásból megépülő

Szegedi Ifjúsági Centrumra

az alpolgármester. A multifunkciós létesítmény nemcsak mint futballstadion, azaz a Szeged 2011-Grosics Akadémia otthonaként funkcionálna, hanem ifjúsági, közösségi feladatokat is ellátna. „Mind a dobó-, mind a futóatléták elhelyezése megtörténne az új atlétikai centrumban, a pálya pedig futballra is alkalmas lenne, többfunkciós létesítményként szolgálna. A még 2015-ben készült költségvetési tervezetben benne van az öltöző, valamint a nézőtér kialakítása is. A tárgyalásaink során eddig mindig az volt az állam álláspontja, azzal, hogy új létesítmények finanszírozását vállalja fel, természetesen gondoskodni kell azokról a sportágakról, amelyek hagyományosan az Etelka soron működtek” – nyilatkozta megkeresésünkre Szentgyörgyi Pál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.