Egyház

A betegek világnapját tartja az egyház

A betegek világnapját tartja az egyház

2017. február 11., szombat
A betegek világnapját tartja az egyház

A betegeknek és a velük foglalkozó családtagoknak és egészségügyi dolgozóknak szentelt világnapot tartja a katolikus egyház szombaton, amelynek alkalmából Ferenc pápa az egészséghez és a gyógyuláshoz való jogot hangsúlyozta.

A katolikus egyház 25. alkalommal tartja meg a betegeknek szentelt világnapot, amelyet 1992-ben

II. János Pál

vezetett be, és először a következő évben, a franciaországi Lourdes kegyhelyén tartották meg.

Ferenc pápa

a világnapra még decemberben kiadott üzenetében hangsúlyozta, hogy a betegek, éppúgy mint a bármilyen súlyos fogyatékkal élők méltósága elidegeníthetetlen, nekik is van élethivatásuk, "soha nem válnak puszta tárgyakká". Az egyházfő megbecsülését fejezte ki a betegekkel foglalkozó családtagoknak és egészségügyi intézmények dolgozóinak, legyenek orvosok, ápolók vagy önkéntesek. A pápa pénteken az olasz egyházmegyék egészségügyi felelőseit fogadva kijelentette, a betegek értékesek az egyház számára. Hangsúlyozta az egészséghez való jogot, kiemelve, hogy éppen ezért az egészségügyben nem érvényesülhet a vállalati szellem, amely selejtezi a betegeket és "mások bajával spekulál". A betegek világnapjának központi helyszíne Szűz Mária lourdes-i kegyhelye, amely a vallási idegenforgalom egyik leglátogatottabb állomása. A betegek zarándoklatait szervező Unitalsi olasz orvosi szervezet adatai szerint Lourdes-ba egyre több nem testi bajokkal küzdő, hanem lelki betegségben szenvedő ember látogat, így depresszióban vagy szenvedélybetegségben szenvedők, valamint magányosok is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.