Írjon nekünk

Közélet

12 300 bűncselekmény, 3 emberölés – mérlegen a rendőrség tavalyi éve

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

rendorsegi_evertekelo01_gs

Nincs veszélyeztetett település, Csongrád megye továbbra is élhető – jelentette ki Lukács János dandártábornok, megyei főkapitány. Évértékelőjén elmondta, 2016-ban több mint tizenkétezer bűncselekményt regisztráltak, míg az embercsempészési ügyek száma jelentősen csökkent, tavaly 53 főt fogtak el, míg 2015-ben 597-et.

Kivételes minősítést kapott Csongrád megye a szervezeti teljesítményértékelésen, és azt is kiemelte Lukács János dandártábornok, megyei főkapitány, hogy a saját és az ORFK értékelése között minimális volt az eltérés. A rendőrség munkáját immár 2010 óta az önkormányzatok is minősítik, amin a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság ezúttal is jól szerepelt, országos összehasonlításban is.

Csongrád megye területén rendőri eljárásban 12 391 bűncselekményt regisztráltak, amelyek közül sok az elmúlt esztendőkről áthúzódó, illetve sorozatügy. A statisztikákból kiolvasható, hogy százezer lakosra 3153 bűncselekmény jutott, de ahogy a megyei kapitány megjegyezte, azt is érdemes figyelembe venni, hogy az elmúlt hét évben 20 ezer fővel csökkent Csongrád megye lakosságszáma. Lukács közölte, hogy az erőszakos garázda-jellegű cselekmények csökkenő tendenciát mutatnak, s ugyanez mondható el a közterületeken elkövetett bűncselekményekről is. Az elmúlt évben 3 emberölés történt a megyében, melynek felderítése 100 százalékos volt, az eredményességet pedig 91,7%-osnak lehet értékelni, egy esetben megszüntették ugyanis az eljárást. Azt is elmondta a dandártábornok, hogy a bűnügyi szakterületen javult a rendőri eljárásban teljesített, a 14 kiemelt és a közterületen elkövetett bűncselekmények nyomozási eredményessége. Az évértékelőn elhangzott, továbbra sincs veszélyeztetett település Csongrád megyében, és olyan sem akad, ahol nincs rendőri jelenlét, körzeti megbízottak is mindenütt dolgoznak. Lukács kiemelte, hogy a polgárőrökkel közös szolgálatban csak nem 25 ezer órát töltöttek a közterületeken.

Tavaly 683 személyi sérüléssel járó baleset történt a megyében, ami 2010 óta a második legkevesebb, igaz ezen a területen jelentős eltérések nem tapasztalhatóak. Ahogy Lukács elmondta, nem változtak a baleseti okok sem, az okozók közül 62 ittas sofőrt állítottak elő a rendőrök.

A határrendészeti feladatokkal kapcsolatban a dandártábornok közölte, a határzárral kapcsolatos bűncselekmények még mindig komoly munkaterhet jelentenek a rendőrségnek, igaz az esetszám jelentős csökkenést mutat 2015-höz képest. Három éve 201 eljárás indult embercsempészés miatt, 2015-ös évben 507, tavaly pedig jelentősen kevesebb, összesen 53. Tiltott határátlépés miatt is sokkal kevesebb migránssal szemben intézkedtek, megyénk területén 7571 személy lépte át illegálisan az államhatárt, míg tavalyelőtt 185 384 fő. A Schengeni Információs Rendszer 7783 találatot jelzett, főként körözött gépjárművet adtak át a megye rendőrei a körözést elrendelő hatóságoknak.

Közélet

Megrongálták a Dugonics téri ülőalkalmatosságokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Ráadásul tele vannak szeméttel.

Tovább olvasom

Hírzóna

Baleseti szimulációt tartanak Szegeden az autómentes nap keretében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szeptember 20-án 11 órai kezdettel, a Huszár Mátyás rakparton.

Tovább olvasom

Közélet

10 kemény állítás és/vagy álhír Nemesi Pálról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szembesítettük Szeged független polgármester-jelöltjét a róla szóló álhírekkel, kemény állításokkal. Arra kértük, reagáljon ezekre!

Tovább olvasom

Aktuál