Közélet

Varga Mihály: a magyarországi németek évszázadok óta társaink az alkotásban és a küzdelmekben

Varga Mihály: a magyarországi németek évszázadok óta társaink az alkotásban és a küzdelmekben

2017. január 29., vasárnap
Varga Mihály: a magyarországi németek évszázadok óta társaink az alkotásban és a küzdelmekben
Bús Balázs; Varga Mihály

A magyarországi németek évszázadok óta társaink az alkotásban és a küzdelmekben, tehetségük, szorgalmuk, kitartásuk részévé vált mindannak, amit Magyarország elért - mondta Varga Mihály a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából a békásmegyer-ófalui Szent József-templomnál vasárnap tartott megemlékezésen.

A nemzetgazdasági miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője - Óbuda-Békásmegyer önkormányzata, valamint német nemzetiségi önkormányzata és a Braunhaxler Egyesület rendezvényén - úgy fogalmazott: az emlékezés csendje "mindazoké, akiknek életét megtörte, szétszakította, és akiket szenvedésre ítélt" egy torz politikai döntés. Hozzátette: a kollektív bűnösség bélyegét ütötték akkor a magyarországi német nemzetiségre. A kiépülő kommunista diktatúra elűzte őket szülőföldjükről, megfosztotta vagyonuktól, "és ami még fájóbb volt", a haza biztonságától is. Varga Mihály hangsúlyozta: a haza erőszakos elvesztése elvehette volna a magyarországi németség hitét is Magyarországban, de az erősebbnek bizonyult, mint a politikai hatalom, amely ezt a "szégyenletes" döntést meghozta. A miniszter kiemelte: Magyarország és a magyarországi németség története csaknem ezer éve egybefonódik. Felidézte: ahogyan a magyarországi németek magyarként vettek részt a szabadságharcokban, "együtt építettük közös hazánkat" is. A jövőt is közösen kell építeni, a közös múlt fájó időszakát sem feledve az évszázados értékekre kell alapozni - hangoztatta. Kiemelte: olyan országot építenek, amelyben a nemzetiségekhez tartozók úgy lehetnek a magyar nemzet tagjai, hogy közben "szabadon élik meg a nemzetiséghez tartozás alkotó örömét". A múlt és hagyományok tisztelete, a közösség megtartó erejébe vetett hit és a jövő alakítása iránti felelősség adja a sikeres jövő lehetőségét - fogalmazott. Varga Mihály tiszteletét és együttérzését fejezte ki minden kitelepített német embernek és leszármazottainak, valamint köszönetet mondott azért, hogy német nemzetiségűként is magyarok maradtak. Hozzátette ugyanakkor: ez a nap a jövőről is szól, a fiatalokról, akik folytatják és megújítják a hagyományt, gyarapítják a német-magyar közös örökséget. A megemlékezés végén a templom oldalán lévő emléktáblánál koszorút helyezett el mások mellett Varga Mihály és Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi polgármester. Az Országgyűlés 2013. december 17-én a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává nyilvánította január 19-ét, arra emlékezve, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.