Közélet

Vádat emelt az ügyészség a magyar-szerb-pakisztáni embercsempész szervezet tagjaival szemben

Vádat emelt az ügyészség a magyar-szerb-pakisztáni embercsempész szervezet tagjaival szemben

2017. január 19., csütörtök
Vádat emelt az ügyészség a magyar-szerb-pakisztáni embercsempész szervezet tagjaival szemben

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt tizenöt magyar állampolgárral szemben, akik pakisztáni, szerb és magyar elkövetőkből álló bűnszervezet tagjaiként csempésztek illegális bevándorlókat az Európai Unió területére. A szervezet tevékenységének felderítésére a magyar, az osztrák és a szerb hatóságok 2015. szeptemberében közös nyomozó csoportot hoztak létre.

A vádirat szerint a vádlottak 2014. októbere és 2015. júliusa között tizennyolc szállítást végeztek és összesen 366 személynek nyújtottak segítséget a szerb-magyar határ illegális átlépéséhez - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség. A bűnszervezet vezetői pakisztáni állampolgárságú személyek voltak, akik egy szerb elkövetőn keresztül irányították a szervezet magyar részét. A magyar vádlottak feladata az volt, hogy a magyar-szerb zöld határon átvezetett migránsokat felvegyék Ásotthalom és Mórahalom térségében, majd Ausztria, Németország és Olaszország felé szállítsák tovább őket. A vádlottak a cselekményeket azért követték el, hogy rendszeresen pénzhez jussanak. A tizennyolc szállításban különböző vádlottak vettek részt. A vádlottak áruszállító járműveket használtak a cselekményhez, de volt, hogy betegszállító, illetve posta feliratú gépjárműveket vettek igénybe. Az elkövetők a gépkocsi rakterébe három esetben nagy számú személyt zsúfoltak be, a raktér szellőzése nem volt megfelelő, és az utazás a szállított személyek testi-lelki gyötrelmével járt. A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottakat az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, részben bűnszervezetben, részben a csempészett személy sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni. A szervezet pakisztáni és szerb tagjaival szemben az osztrák és a szerb hatóságok folytatnak büntetőeljárást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.