Közélet

Tizenkétmilliárd forintos pályázati keret a felfedező kutatásokra

Tizenkétmilliárd forintos pályázati keret a felfedező kutatásokra

2017. január 23., hétfő
Tizenkétmilliárd forintos pályázati keret a felfedező kutatásokra

A kutatói életpályához jobban igazodó, új pályázati konstrukciókkal bővülve, megnövelt, 12 milliárd forintos keretösszeggel tette közzé a felfedező kutatásokat ösztönző felhívásokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal).

A versenypályázatok felfedező kutatásokat ösztönző idei konstrukciói hozzájárulnak ahhoz, hogy a már eredményes kutatói műhelyek új programokat kezdeményezhessenek, valamint a 2016-ban kidolgozott posztdoktori ösztöndíjrendszer mellett a fiatal kutatók saját kutatócsoportot hozhassanak létre és a kutatások nemzetközi projektek keretében is folytatódhassanak - közölte az MTI-vel hétfőn az NKFI Hivatal. A hivatal tájékoztatása szerint a tavalyi növekedés után újabb 1 milliárd forinttal, 8 milliárd forintra emelkedett a kutatói kezdeményezésű témapályázatok kerete, ezt egészíti ki a kizárólag fiatal kutatók által pályázható, hasonló konstrukció 1,5 milliárd forinttal, valamint a nemzetközi együttműködésen alapuló témapályázatokat ösztönző felhívás további 1 milliárddal. Megnyílt a posztdoktori kiválósági program is 1,5 milliárd forintos keretösszeggel, amely a már doktori fokozattal rendelkező, negyven év alatti kutatók bérjellegű támogatásával járul hozzá a tudományos műhelyek erősödéséhez Magyarországon. Tavaly négy tudományterületi csoportban - Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiuma; Matematikai, Fizikai, Kémiai és Mérnöki Tudományok Kollégiuma; Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiuma; valamint Agrár-, Környezet-, Ökológiai és Földtudományok Kollégiuma - összesen 1145 kutatói kezdeményezésű témapályázat érkezett az NKFI Hivatalhoz. A pályázói kedv növekedett az elmúlt évekhez képest: a benyújtott projektjavaslatok összesített támogatási igénye csaknem 34 milliárd forint volt, ami a megelőző évhez viszonyítva 42 százalékos, 2014-hez viszonyítva pedig 62 százalékos emelkedést jelent. Ezen belül a 40 évesnél fiatalabb pályázók száma közel két és félszeresére emelkedett, ez is indokolta, hogy idén a fiatal kutatók részére már külön felhívás jelent meg - közölte az NKFI Hivatal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.