Sport

Teljesítették a kihívást - majdnem 2500 kilométer gyűlt össze a szegedi gyermeksebészetért

Teljesítették a kihívást - majdnem 2500 kilométer gyűlt össze a szegedi gyermeksebészetért

2017. január 5., csütörtök
Teljesítették a kihívást - majdnem 2500 kilométer gyűlt össze a szegedi gyermeksebészetért
szeged_gyereksebeszet_jotekonysag_2

Egy jótékony magánszemély felajánlotta, hogy minden lefutott kilométerért 70 forinttal támogatja a szegedi gyermeksebészetet: a jelenleg már 122 fő is több tagot számláló csoport pedig igen aktív volt az év utolsó hónapjában, így 173 ezer forintot "futott össze" az osztálynak.

2015 júliusában alakult meg a Fuss a szegedi Gyermeksebészetért nevű futóközösség azzal a céllal, hogy kilométereket gyűjtsenek a gyermeksebészet javára: kezdetben a gyereksebészet dolgozói hagyták maguk mögött a kilométereket, majd egyre többen csatlakoztak az eleinte csak 5-10 ember által alkotott csoporthoz: mostanra 122 fő fut rendszeresen és írja fel a csoportba, hogy hány kilométert futott aznap. Az indulás óta eltelt másfél év alatt 21 ezer 900 kilométer gyűlt össze a tagok által, havonta 1200-1300 kilométert gyűjtenek a résztvevők. Egy anonim, nem szegedi jótevő felfigyelt erre, és felajánlotta, hogyha decemberben minimum 1500 kilométert lefutnak a tagok, akkor minden kilométert 70 forinttal megszoroz, és a végösszeget átutalja a gyermekesebészet Alapítványa számára. "Mindenki becsületesen írogatta a kilométereket, de ennek kézzel fogható eredménye eddig nem volt, azon kívül, hogy mindenki jó érzéssel summázta, hogy mennyit futottunk. A gyűjtés történetében először lett egy konkrét pénzügyi felajánlás. A decemberi félmaratonon sokan indultak a futóközösségből, ez nagyon megdobta az elejét" - fogalmazott portálunknak

Vizi András

, gyermeksebész, aki hozzátette: a jótékony felajánlásnak annyira híre ment, hogy az utcán is megállították azzal, hogy szeretnének csatlakozni a kezdeményezéshez. A karácsonyi ünnepek előtt már látszódott, hogy meglesz az 1500 kilométer, azonban vannak olyan tagok, akik nem minden nap írják fel a megtett távokat, hanem csak a hónap végén, így egészen az óév végéig kellett várni a pontos számra: végül 2475.73 kilométer gyűlt össze december hónapban. "Ez várakozáson felüli, ezzel 173 ezer forint gyűlt össze nekünk, amit ezúton is köszönünk! Nagyon hálásak vagyunk érte mind a felajánlónak, de természetesen az összes közösségi tagnak, akik nélkül ez magas kilométerszám nem jöhetett volna létre!" - mondta el Vizi András, aki hozzátette, többen megkeresték már azzal, hogy a jövőben hasonló módon támogatnák a gyereksebészetet.

gyereksebeszet_matrica

A korábbi jótékonysági futások eredményeképp az ambulancia régi vasbútorait modern, gyermekbarát környezetre tudták lecserélni, és az osztály is új betegágyakkal bővült. A most befolyt összeget a tervek szerint a gyereksebészet még gyermekbarátabbá tételére fordítanák, így egy olyan, dinitrogén-oxid gázzal működő fájdalomcsillapító eszközt vásárolnának, amellyel apró, helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozásokat teljesen fájdalmatlanná tudnának tenni. "Ezt Budapesten már alkalmazzák, ezt szeretnénk most mi is beszerezni, ebből a pénzből ezt meg is tudjuk valósítani. Egy maszkon keresztül szív a gázkeverékből a beteg, amivel 2-3 percre egy fájdalommentes állapotot tud biztosítani, így akár kisebb sebek ellátását is meg tudjuk oldani sokkal fájdalom mentesebben, mint akár eddig. Nagy örömmel használnánk ezt, mert nem szeretjük, amikor fájdalom és sírás van, ezzel sokkal gyerekbarátabb lehet az ambulancián az ellátás. A műtét mindig altatásban történik, de vannak olyan sebek, amikhez nem kell altatás, de kell valamilyen helyi érzéstelenítő, a szuritól pedig minden gyerek fél, de ezzel a szúrást ki is lehet váltani, vagy akár a gáz hatása alatt ez is megoldható. Ennek alkalmazása teljesen biztonságos." - részletezte Vizi András. A jövőbeli tervekről Vizi András elmondta, a gyűjtés nem áll meg, a továbbiakban is bárki csatlakozhat csoportjukhoz, aki szeretne. A kerek számokra kiemelten figyelnek a csoportban, így minden ezredik kilométert lefutott tagot egy kis ajándékkal is meglepik. "Sokan mondják, hogy motiválják egymást a tagok és a megtett kilométerek, nem csak a jótékonykodás. Jó néhányan félmaratont teljesítettek a csoport hatására, és vannak, akik azóta első maratonjukra készülnek. Sokan azt is mondták, hogy tudták, hogy nem mentek volna el ennyiszer futni decemberben, ha nincs ez a felajánlás. Ez nem rajtunk múlik, de reméljük, hogy a jövőben is lesz hasonló kezdeményezés. Aki jelenleg felajánlotta ezt a 70-szeres szorzót, ő már említette, hogy megvan a következő ötlete, de ez még számunkra is rejtély. Szeretnénk, ha egyre több emberhez jutna el a kezdeményezés, döbbenetes, hogy másfél év alatt csaknem 22 ezer kilométert gyűjtöttünk össze" - zárta a gyermeksebész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.